Comparison of Methods for B-agens Inactivation for Purpose of Their Detection
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70565813%3A_____%2F18%3AN0000013" target="_blank" >RIV/70565813:_____/18:N0000013 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://hazmat-protect.sujchbo.cz/wp-content/uploads/2019/02/Hazmat-poster-Kub%C3%AD%C4%8Dek.pdf" target="_blank" >http://hazmat-protect.sujchbo.cz/wp-content/uploads/2019/02/Hazmat-poster-Kub%C3%AD%C4%8Dek.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Srovnání postupů inaktivace biologických agens za účelem jejich detekce
Original language description
Při detekci a identifikaci případných rizikových biologických agens by bylo potřeba provést inaktivaci těchto agens, zejména z důvodu snížení rizika pro laboratorní personál. Řada inaktivačních postupů však znemožní detekci a identifikaci obvyklými metodami, jako je kultivace a další identifikace pomocí MALDI-TOF, molekulárně biologickými metodami nebo serologickými metodami. Proto byly hledány takové postupy inaktivace, které by umožnily následnou rychlou a spolehlivou detekci a identifikaci biologických agens. Na vzorcích lyofilizovaných sporulujících B-agens byl zkoumán vliv inaktivace zahřátím nebo expozicí parám peroxidu vodíku na následnou detekci pomocí hmotnostní spektrometrie a molekulárně biologických metod. Bylo zjištěno, že při zahřátí suchých vzorků na 60 °C na 30 min a expozici parám peroxidu vodíku (300 ppm) byla inaktivace rychlá a efektivní, a zároveň nedocházelo k ovlivnění hmotnostních spekter ani citlivosti PCR detekce.
Czech name
Srovnání postupů inaktivace biologických agens za účelem jejich detekce
Czech description
Při detekci a identifikaci případných rizikových biologických agens by bylo potřeba provést inaktivaci těchto agens, zejména z důvodu snížení rizika pro laboratorní personál. Řada inaktivačních postupů však znemožní detekci a identifikaci obvyklými metodami, jako je kultivace a další identifikace pomocí MALDI-TOF, molekulárně biologickými metodami nebo serologickými metodami. Proto byly hledány takové postupy inaktivace, které by umožnily následnou rychlou a spolehlivou detekci a identifikaci biologických agens. Na vzorcích lyofilizovaných sporulujících B-agens byl zkoumán vliv inaktivace zahřátím nebo expozicí parám peroxidu vodíku na následnou detekci pomocí hmotnostní spektrometrie a molekulárně biologických metod. Bylo zjištěno, že při zahřátí suchých vzorků na 60 °C na 30 min a expozici parám peroxidu vodíku (300 ppm) byla inaktivace rychlá a efektivní, a zároveň nedocházelo k ovlivnění hmotnostních spekter ani citlivosti PCR detekce.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/VI20172020069" target="_blank" >VI20172020069: Development of modern instrumental methods for rapid detection and identification of selected B-agents and toxins</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů