All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Fermentation of amaranth polysaccharide component to fractional fission products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F05%3A63504066" target="_blank" >RIV/70883521:28110/05:63504066 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Fermentation of amaranth polysaccharide component to fractional fission products

  • Original language description

    The topic of the article is oriented at Amaranthus plant and its possible using. Complex exploitation of amaranth mass uses the rest of the herb after removing leafs and seeds is in the research. Fermentation of amaranth mass is engaged in anaerobic decay. This way of amaranth utilization is tested in this case. It is suitable to describe fermentation by mathematical simulation of the decay process. The mechanism of four-level decomposition is described by a vector differential equation, which presentsa first order mechanism with regard to all reaction components. For analytical solution is Laplace transformation used. The designed mathematical model was verified by experimental measurement. Experimental device was supplemented by visualization program which was designed in programming environment Control Web. Archived data are compared with actual measured values.

  • Czech name

    Fermentace polysacharidové složky amarantu na dílčí štěpné produkty

  • Czech description

    Tento příspěvek popisuje rostlinu amarant a její potenciální využití. Komplexní využití amarantové biomasy po odstranění využitelných částí rostliny je součástí výzkumu. Fermentace amarantové hmoty probíhá anaerobně, vhodným popisem tohoto procesu je matematická simulace. Mechanismus čtyřstupňového rozkladu je popsán vektorovou diferenciální rovnicí, která představuje mechanismus prvního řádu s ohledem na všechy reakční součásti. Pro analytické řešení byla použita Laplacova transformace, vytvořený modelbyl ověřen experimentálním měřením. Experimentální přínos byl podpořen visualizačním programem v prostředí Control Web. Archivovaná data byla srovnávána s aktuálními měřenými hodnotami.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    CE - Biochemistry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Annals of DAAAM for 2005 & Proceedings of the 16th International DAAAM Symposium

  • ISBN

    3-901509-46-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    191-192

  • Publisher name

    DAAAM International Vienna

  • Place of publication

    Vienna

  • Event location

    Opatija, Croatia

  • Event date

    Oct 19, 2005

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article