All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Preparation of micro-capsules - literature study

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F05%3A63504251" target="_blank" >RIV/70883521:28110/05:63504251 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Preparation of micro-capsules - literature study

  • Original language description

    Micro-encapsulation deals with coating and preserving of a material or mixture in another material. Encapsulated may be liquid substance, solid one or gas one. Literature study brings the development of utilisation of micro-encapsulation techniques in the last 55 years. Micro-encapsulation technologies offer to prepare micro-capsules of a variety size, from ca 0.5 ?m up to several thousands of ?m. Materials suitable for preparation of micro-capsules are introduced. Physical methods (spray drying, spraycooling, extrusion, centrifugal extrusion and others), chemical methods (coacervation, ion gelatination, phase separation) for preparation of micro-capsules are described. The study also presents possible applications of micro-encapsulation techniques #controlled release of a substance, conversion of sensitive and unstable substances (vitamins, scents, smacks, different cultures) into stable ones.

  • Czech name

    Příprava mikrokapsulí - literární studie

  • Czech description

    Mikroenkapsulace se zabývá obalením a uchováním materiálu nebo směsi v jiném materiálu. Enkapsulovanou látkou může být kapalina, pevná látka nebo plyn. Literární studie přináší vývoj používání jednotlivých mikroenkapsulačních technik za posledních 55 let. Mikroenkapsulačními procesy dovolují přípravu mikrokapsulí v široké velikostní škále # od cca 0,5 ?m až po několik tisíc ?m. Podrobně jsou popsány fysikální metody přípravy mikrokapsulí (sprejové sušení, sprejové chlazení, respektive mražení, extruse,odstředivá koextruse a další), chemické metody přípravy mikrokapsulí (koacervace, iontová želatinace, liposomální technologie), stejně jako příprava makročástic (tvrdé a měkké želatinové tobolky). Studie rovněž zmiňuje aplikace mikroenkapsulačních obalových technik # postupné uvolňování látek, přeměna citlivých a nestálých látek (vitaminy, vůně, příchutě, různé kultury) na stabilní.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    80-214-2984-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    347-350

  • Publisher name

    Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Sep 10, 2005

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article