Preparation of micro-capsules - literature study
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F05%3A63504251" target="_blank" >RIV/70883521:28110/05:63504251 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Preparation of micro-capsules - literature study
Original language description
Micro-encapsulation deals with coating and preserving of a material or mixture in another material. Encapsulated may be liquid substance, solid one or gas one. Literature study brings the development of utilisation of micro-encapsulation techniques in the last 55 years. Micro-encapsulation technologies offer to prepare micro-capsules of a variety size, from ca 0.5 ?m up to several thousands of ?m. Materials suitable for preparation of micro-capsules are introduced. Physical methods (spray drying, spraycooling, extrusion, centrifugal extrusion and others), chemical methods (coacervation, ion gelatination, phase separation) for preparation of micro-capsules are described. The study also presents possible applications of micro-encapsulation techniques #controlled release of a substance, conversion of sensitive and unstable substances (vitamins, scents, smacks, different cultures) into stable ones.
Czech name
Příprava mikrokapsulí - literární studie
Czech description
Mikroenkapsulace se zabývá obalením a uchováním materiálu nebo směsi v jiném materiálu. Enkapsulovanou látkou může být kapalina, pevná látka nebo plyn. Literární studie přináší vývoj používání jednotlivých mikroenkapsulačních technik za posledních 55 let. Mikroenkapsulačními procesy dovolují přípravu mikrokapsulí v široké velikostní škále # od cca 0,5 ?m až po několik tisíc ?m. Podrobně jsou popsány fysikální metody přípravy mikrokapsulí (sprejové sušení, sprejové chlazení, respektive mražení, extruse,odstředivá koextruse a další), chemické metody přípravy mikrokapsulí (koacervace, iontová želatinace, liposomální technologie), stejně jako příprava makročástic (tvrdé a měkké želatinové tobolky). Studie rovněž zmiňuje aplikace mikroenkapsulačních obalových technik # postupné uvolňování látek, přeměna citlivých a nestálých látek (vitaminy, vůně, příchutě, různé kultury) na stabilní.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek a posterů
ISBN
80-214-2984-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
347-350
Publisher name
Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Sep 10, 2005
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—