Influence of the extracellular polysacharide on the biodegradation of poly (vinyl alcohol)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F07%3A63505240" target="_blank" >RIV/70883521:28110/07:63505240 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Influence of the extracellular polysacharide on the biodegradation of poly (vinyl alcohol)
Original language description
The aim of this study was to evaluate influence of extracellular polysacharide Xanthan on the biodegradation of PVAL and their aqueous solutions and only on the basis of results subsequently carry out mixing and testing of blended plastics. The part of prepared aqueous samples were also protein hydrolysate and glycerin, which in the previous studies confirmed positive influence on poly(vinyl alcohol) biodegradation itself and qualities of polymer blends. From obtained results, it can be stated that Xanthan as a significant element of above mentioned aqueous solutions did not have considerable negative influence on the biodegradation of PVAL itself. Only a slight biodegradation slowdown of PVAL by 18, 2 % occurred in comparison with the biodegradation speed of pure PVAL. The percentage representation of other modifiers in suspension did not have any influence on the specific speed of biodegradation. Thus the final blends composition can be adapted to technological requirements and utili
Czech name
Vliv extracelulárního polysacharidu na biologický rozklad polyvinylalkoholu
Czech description
Cílem této studie bylo zhodnotit vliv extracelulárního polysacharidu Xanthanu na biologický rozklad samotného PVAL a jejich směsí a teprve na základě výsledků následně realizovat míchání a testování směsných plastů. Součástí připravovaných vodných vzorkůbyly i bílkovinný hydrolyzát a glycerín, u kterých se v dřívějších studiích potvrdil pozitivní vliv na biologický rozklad samotného polyvinylalkoholu i vlastnosti polymerních směsí. Ze získaných výsledků lze konstatovat, že Xanthan jako významná složkavýše uvedených vodných směsí neměl výrazný negativní vliv na biologický rozklad samotného PVAL. Došlo pouze k mírnému zpomalení biologického rozkladu PVAL o 18,2 %, ve srovnání s rychlostí biodegradace čistého PVAL. To je výsledek pro směsi na bázi PVALa Xanthanu vyhovující, poněvadž rychlost rozkladu PVAL je pro celkovou biorozložitelnost takových směsí rozhodující; ostatní komponenty jsou dobře rozložitelné. Na specifickou rychlost rozkladu nemělo vliv procentuální zastoupení dalších
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
JI - Composite materials
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Proceedings 34th International Conference of Slovak Society of Chemical Engineering
ISBN
978-80-227-2640-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
96
Publisher name
Slovenská technická univerzita v Bratislave
Place of publication
Bratislava
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—