All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of polyphosphates on Staphylococcus aureus and Bacillus

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F07%3A63505460" target="_blank" >RIV/70883521:28110/07:63505460 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv vybraných fosfátových tavicích solí na růst bakterií druhu Staphylococcus aureus a rodu Bacillus

  • Original language description

    Sodné soli fosfátů jsou tavicí soli používané v technologii výroby tavených sýrů. Jejich základní účinek spočívá ve schopnosti odštěpení vápenatých iontů z kaseinové matrice přírodních sýrů a jejich nahrazení ionty sodnými. Tavicí soli se dávkují v množství 2-3 % w/w. Schopnost fosfátů vázat vápenaté ionty roste s jejich kondenzačním stupněm a s teplotou systému. Byly vybrány tři tavicí soli: 690 - směs orthofosfátů a difosfátů; S9 - směs polyfosfátů a orthofosfátů; HBS - směs polyfosfátů s vysokým kondenzačním stupněm (vyšší stupeň polymerace než S9) a orthofosfátů. Vybrané druhy tavicích solí byly přidány do média (Mueller-Hinton agar) v koncentracích 0,1-0,5 % (w/v). Na takto připravené půdy byly očkovány mikroorganizmy: Staphylococcus aureus, Bacillus cereus a Bacillus subtilis. Výsledky byly odečteny po 48h inkubaci při 30°C. Z vybraných tavicích solí působila nejvíce HBS, která účinkovala na všechny 3 kmeny bakterií při koncentraci 0,3% a vyšší. Při těchto koncentracích nebyl zaz

  • Czech name

    Vliv vybraných fosfátových tavicích solí na růst bakterií druhu Staphylococcus aureus a rodu Bacillus

  • Czech description

    Sodné soli fosfátů jsou tavicí soli používané v technologii výroby tavených sýrů. Jejich základní účinek spočívá ve schopnosti odštěpení vápenatých iontů z kaseinové matrice přírodních sýrů a jejich nahrazení ionty sodnými. Tavicí soli se dávkují v množství 2-3 % w/w. Schopnost fosfátů vázat vápenaté ionty roste s jejich kondenzačním stupněm a s teplotou systému. Byly vybrány tři tavicí soli: 690 - směs orthofosfátů a difosfátů; S9 - směs polyfosfátů a orthofosfátů; HBS - směs polyfosfátů s vysokým kondenzačním stupněm (vyšší stupeň polymerace než S9) a orthofosfátů. Vybrané druhy tavicích solí byly přidány do média (Mueller-Hinton agar) v koncentracích 0,1-0,5 % (w/v). Na takto připravené půdy byly očkovány mikroorganizmy: Staphylococcus aureus, Bacillus cereus a Bacillus subtilis. Výsledky byly odečteny po 48h inkubaci při 30°C. Z vybraných tavicích solí působila nejvíce HBS, která účinkovala na všechny 3 kmeny bakterií při koncentraci 0,3% a vyšší. Při těchto koncentracích nebyl zaz

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Bulletin Československé společnosti mikrobiologické

  • ISBN

  • ISSN

    0009-0646

  • e-ISSN

  • Number of pages

    1

  • Pages from-to

    181

  • Publisher name

    Československá společnost mikrobiologická

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article