Effect of polyphosphates on Staphylococcus aureus and Bacillus
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F07%3A63505460" target="_blank" >RIV/70883521:28110/07:63505460 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv vybraných fosfátových tavicích solí na růst bakterií druhu Staphylococcus aureus a rodu Bacillus
Original language description
Sodné soli fosfátů jsou tavicí soli používané v technologii výroby tavených sýrů. Jejich základní účinek spočívá ve schopnosti odštěpení vápenatých iontů z kaseinové matrice přírodních sýrů a jejich nahrazení ionty sodnými. Tavicí soli se dávkují v množství 2-3 % w/w. Schopnost fosfátů vázat vápenaté ionty roste s jejich kondenzačním stupněm a s teplotou systému. Byly vybrány tři tavicí soli: 690 - směs orthofosfátů a difosfátů; S9 - směs polyfosfátů a orthofosfátů; HBS - směs polyfosfátů s vysokým kondenzačním stupněm (vyšší stupeň polymerace než S9) a orthofosfátů. Vybrané druhy tavicích solí byly přidány do média (Mueller-Hinton agar) v koncentracích 0,1-0,5 % (w/v). Na takto připravené půdy byly očkovány mikroorganizmy: Staphylococcus aureus, Bacillus cereus a Bacillus subtilis. Výsledky byly odečteny po 48h inkubaci při 30°C. Z vybraných tavicích solí působila nejvíce HBS, která účinkovala na všechny 3 kmeny bakterií při koncentraci 0,3% a vyšší. Při těchto koncentracích nebyl zaz
Czech name
Vliv vybraných fosfátových tavicích solí na růst bakterií druhu Staphylococcus aureus a rodu Bacillus
Czech description
Sodné soli fosfátů jsou tavicí soli používané v technologii výroby tavených sýrů. Jejich základní účinek spočívá ve schopnosti odštěpení vápenatých iontů z kaseinové matrice přírodních sýrů a jejich nahrazení ionty sodnými. Tavicí soli se dávkují v množství 2-3 % w/w. Schopnost fosfátů vázat vápenaté ionty roste s jejich kondenzačním stupněm a s teplotou systému. Byly vybrány tři tavicí soli: 690 - směs orthofosfátů a difosfátů; S9 - směs polyfosfátů a orthofosfátů; HBS - směs polyfosfátů s vysokým kondenzačním stupněm (vyšší stupeň polymerace než S9) a orthofosfátů. Vybrané druhy tavicích solí byly přidány do média (Mueller-Hinton agar) v koncentracích 0,1-0,5 % (w/v). Na takto připravené půdy byly očkovány mikroorganizmy: Staphylococcus aureus, Bacillus cereus a Bacillus subtilis. Výsledky byly odečteny po 48h inkubaci při 30°C. Z vybraných tavicích solí působila nejvíce HBS, která účinkovala na všechny 3 kmeny bakterií při koncentraci 0,3% a vyšší. Při těchto koncentracích nebyl zaz
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Bulletin Československé společnosti mikrobiologické
ISBN
—
ISSN
0009-0646
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
181
Publisher name
Československá společnost mikrobiologická
Place of publication
Praha
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—