Biodegradability of mixed plastics containing PVAL/Gellan and PVAL/Xanthan in soil environment
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F08%3A63507380" target="_blank" >RIV/70883521:28110/08:63507380 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Biodegradability of mixed plastics containing PVAL/Gellan and PVAL/Xanthan in soil environment
Original language description
The aim of the study was to review the impact of different Xanthan and Gellan proportion to biodegradability in soil environment of their mixtures with polyvinylalcohol (PVAL) and glycerol, with regard to mechanical properties of the mixtures. Tested mixed granulates containing 10,5 %, 21 % and 42 % of Xanthan or Gellan were prepared on two - screw thread extruder LABtech.The tensile strengh of the mixtures was decreasing with increasing polysacharides content, in the tested range within cca 20%, whereas the Gellan mixtures constantly showed lower values than Xanthan ones. The strain decreasing was more evident - between first two samples at cca 30%, by the last mixtures (containing 42% of polysacharides) the values approximated to zero. Obviously, thereaching of aplicable physicomechanical features will be compromising but eventually hardly achieved.According to DCO2max level of biodegradation, all the polymeric mixtures appeared as hardly degradable in the soil environment. These re
Czech name
Biodegradace směsných polymerů obsahujících PVAL/Xanthan v půdním prostředí
Czech description
Cílem práce bylo posoudit vliv rozdílného zastoupení Xanthanu a Gellanu na biologickou rozložitelnost v půdním prostředí jejich směsí s polyvinylalkoholem a glycerínem, s přihlédnutím k mechanickým vlastnostem směsí. Testované polymerní směsi s obsahem 10,5 %, 21 % a 42 % Xanthanu nebo Gellanu byly připraveny na dvojzávitovém extrudéru LABtech. Pevnost v tahu směsí se s rostoucím obsahem polysacharidů snižovala, v testované řadě o cca 20 %, přičemž směsi s Gellanem vykazovaly pravidelně nižší hodnoty než směsi s Xanthanem. Pokles ?tažnosti? byl daleko výraznější- mezi prvními dvěma vzorky o cca 30 %, u posledních směsí (s obsahem 42 % polysacharidů) se hodnoty již blížily k nule. Je zřejmé, že dosažení vhodných fyzikálně-mechanických vlastností bude kompromisem, v daném případě ale obtížně dosažitelným. Podle stupně bilogického rozkladu DCO2max se všechny polymerní směsi jevily jako špatně rozložitelné v půdním prostředí. Ze získaných výsledků je patrné, že polymerní směsi obsahující X
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
CD - Macromolecular chemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
ChemPor 2008
ISBN
978-972-97810-4-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
—
Publisher name
Universidade do Minho
Place of publication
Braga, Portugalsko
Event location
Braga, Portugalsko
Event date
Sep 4, 2008
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—