Microbial degradation of chosen polysaccharides
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F09%3A63508277" target="_blank" >RIV/70883521:28110/09:63508277 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mikrobiální degradace vybraných polysacharidů
Original language description
Disertační práce se zabývala kvantifikací, isolací a studiem bakteriálních kultur schopných utilizace dvou nejvýznamnějších a nejvíce průmyslově vyráběných bakteriálních exopolysacharidů - xanthanu a gellanu. Kvantifikace proběhla ve vzorcích půdy z Altaje, zemědělské půdy ČR, v aktivovaném kalu i ve vzorcích kompostu metodou MPN. Výsledky ukázaly, že bakterie využívající xanthan i gellan se obecně ve vzorcích nacházejí v počtech od 102 po 105 buněk/g, resp. ?. buněk / ml akt. kalu. Získaná bakteriálníkonzorcia byla dále použita jako zdroj pro isolaci degradačních kultur, což se ukázalo jako časově nejnáročnější část práce. Použitím vyvinutých selektivních pevných živných medií byla získána kultura GD utilizující gellan a kultura XD utilizující xanthan, obě pocházející z aktivovaného kalu. Tyto kultury byly identifikovány metodou analýzy sekvence 16S rDNA, která ukázala, že kultura XD je zástupcem rodu Peanibacillus, zatímco kultura GD je prostékatá bakterie r. Verrucomicrobium.. Pomo
Czech name
Mikrobiální degradace vybraných polysacharidů
Czech description
Disertační práce se zabývala kvantifikací, isolací a studiem bakteriálních kultur schopných utilizace dvou nejvýznamnějších a nejvíce průmyslově vyráběných bakteriálních exopolysacharidů - xanthanu a gellanu. Kvantifikace proběhla ve vzorcích půdy z Altaje, zemědělské půdy ČR, v aktivovaném kalu i ve vzorcích kompostu metodou MPN. Výsledky ukázaly, že bakterie využívající xanthan i gellan se obecně ve vzorcích nacházejí v počtech od 102 po 105 buněk/g, resp. ?. buněk / ml akt. kalu. Získaná bakteriálníkonzorcia byla dále použita jako zdroj pro isolaci degradačních kultur, což se ukázalo jako časově nejnáročnější část práce. Použitím vyvinutých selektivních pevných živných medií byla získána kultura GD utilizující gellan a kultura XD utilizující xanthan, obě pocházející z aktivovaného kalu. Tyto kultury byly identifikovány metodou analýzy sekvence 16S rDNA, která ukázala, že kultura XD je zástupcem rodu Peanibacillus, zatímco kultura GD je prostékatá bakterie r. Verrucomicrobium.. Pomo
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů