The growth of spore-forming bacteria in processed cheese with different fat content and in the presence of monoacylglycerol of undecanoic acid
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A43866821" target="_blank" >RIV/70883521:28110/11:43866821 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Růst sporulujících bakterií v tavených sýrech o různém obsahu tuku a v přítomnosti monoacylglycerolu kyseliny undekanové
Original language description
Sporulující bakterie rodu Bacillus a Clostridium patří mezi nejvýznamnější kontaminanty tavených sýrů. Cílem této studie bylo sledovat vliv některých faktorů na množení těchto mikroorganizmů přímo v tavených sýrech. Byly vyrobeny modelové vzorky tavenýchsýrů o různém obsahu tuku v sušině, v další fázi experimentu byl sledován vliv přídavku látky s emulgačním a antibakteriálním účinkem ? monoacylglycerolu kyseliny undekanové. Z výsledku vyplývá, že obsah tuku ovlivňuje růst a množení sporulujících bakterií v tavených sýrech a sýry s nižším obsahem tuku jsou pro bakterie méně příznivým prostředím. Monoacylglycerol kyseliny undekanové v koncentraci 0,15 % w/w zabránil růstu obou kmenů bacilů a mírně potlačil růst studovaných klostrídií.
Czech name
Růst sporulujících bakterií v tavených sýrech o různém obsahu tuku a v přítomnosti monoacylglycerolu kyseliny undekanové
Czech description
Sporulující bakterie rodu Bacillus a Clostridium patří mezi nejvýznamnější kontaminanty tavených sýrů. Cílem této studie bylo sledovat vliv některých faktorů na množení těchto mikroorganizmů přímo v tavených sýrech. Byly vyrobeny modelové vzorky tavenýchsýrů o různém obsahu tuku v sušině, v další fázi experimentu byl sledován vliv přídavku látky s emulgačním a antibakteriálním účinkem ? monoacylglycerolu kyseliny undekanové. Z výsledku vyplývá, že obsah tuku ovlivňuje růst a množení sporulujících bakterií v tavených sýrech a sýry s nižším obsahem tuku jsou pro bakterie méně příznivým prostředím. Monoacylglycerol kyseliny undekanové v koncentraci 0,15 % w/w zabránil růstu obou kmenů bacilů a mírně potlačil růst studovaných klostrídií.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
22
Issue of the periodical within the volume
128
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
"XXI"-"XXIV"
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—