All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The growth of spore-forming bacteria in processed cheese with different fat content and in the presence of monoacylglycerol of undecanoic acid

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A43866821" target="_blank" >RIV/70883521:28110/11:43866821 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Růst sporulujících bakterií v tavených sýrech o různém obsahu tuku a v přítomnosti monoacylglycerolu kyseliny undekanové

  • Original language description

    Sporulující bakterie rodu Bacillus a Clostridium patří mezi nejvýznamnější kontaminanty tavených sýrů. Cílem této studie bylo sledovat vliv některých faktorů na množení těchto mikroorganizmů přímo v tavených sýrech. Byly vyrobeny modelové vzorky tavenýchsýrů o různém obsahu tuku v sušině, v další fázi experimentu byl sledován vliv přídavku látky s emulgačním a antibakteriálním účinkem ? monoacylglycerolu kyseliny undekanové. Z výsledku vyplývá, že obsah tuku ovlivňuje růst a množení sporulujících bakterií v tavených sýrech a sýry s nižším obsahem tuku jsou pro bakterie méně příznivým prostředím. Monoacylglycerol kyseliny undekanové v koncentraci 0,15 % w/w zabránil růstu obou kmenů bacilů a mírně potlačil růst studovaných klostrídií.

  • Czech name

    Růst sporulujících bakterií v tavených sýrech o různém obsahu tuku a v přítomnosti monoacylglycerolu kyseliny undekanové

  • Czech description

    Sporulující bakterie rodu Bacillus a Clostridium patří mezi nejvýznamnější kontaminanty tavených sýrů. Cílem této studie bylo sledovat vliv některých faktorů na množení těchto mikroorganizmů přímo v tavených sýrech. Byly vyrobeny modelové vzorky tavenýchsýrů o různém obsahu tuku v sušině, v další fázi experimentu byl sledován vliv přídavku látky s emulgačním a antibakteriálním účinkem ? monoacylglycerolu kyseliny undekanové. Z výsledku vyplývá, že obsah tuku ovlivňuje růst a množení sporulujících bakterií v tavených sýrech a sýry s nižším obsahem tuku jsou pro bakterie méně příznivým prostředím. Monoacylglycerol kyseliny undekanové v koncentraci 0,15 % w/w zabránil růstu obou kmenů bacilů a mírně potlačil růst studovaných klostrídií.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    22

  • Issue of the periodical within the volume

    128

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    "XXI"-"XXIV"

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database