All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Wines with increased antioxidant capacity and reduced sulfur dioxide content

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F14%3A43871724" target="_blank" >RIV/70883521:28110/14:43871724 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vína se zvýšenou antioxidační kapacitou a sníženým obsahem oxidu siřičitého

  • Original language description

    Víno je světově široce spotřebovávaný nápoj s tisíciletou tradicí. Je vynikajícím zdrojem různých skupin polyfenolů. Fenolické sloučeniny jsou také zodpovědné za organoleptické vlastnosti, zejména barvu, trpkost, hořkost a aroma. Další velmi významnou látkou ve víně je přídatná složka oxid siřičitý, který má úlohu chránit tyto reduktivní složky vín. Oxid siřičitý je již po nějaké to století zatím nezastupitelnou aditivní složkou vína, ale i jiných nápojů, dokonce i některých pokrmů zvláště ovocného původu. Má účinky antioxidační, antimikrobiální a konzervační, které se vzájemně i prolínají. Náhrada zatím v rámci celého jeho působení není. Je však možné zvýšit stabilitu zastoupení komplexu biologicky aktivních látek (BAL), jako nositelů přírodní antioxidační kapacity. Předkládaný příspěvek přináší možnosti nikoliv plné eliminace, ale podstatného snížení obsahu oxidu siřičitého, který ochraňuje víno v průběhu celého technologického procesu jeho výroby a ošetřování. Dávkování oxidu siřičitého lze snížit v jeho hodnotách od 15 do 40% z celkového zdravotně povoleného obsahu oxidu siřičitého ve víně. Pro 20 - 25% dospělé populace jsou i povolené dávky oxidu siřičitého silným alergenem a víno, případně i jiné nápoje nebo některé ovocné pokrmy jím ošetřované se tak stávají až nepřijatelné. V posledních letech mnoho odborných článků věnuje pozornost bioaktivním látkám, zejména antioxidační aktivitě polyfenolických látek v potravinách a nápojích, jejich pozitivnímu účinku na lidské zdraví. Spotřebitelé jsou si stále více vědomi přínosy pro zdraví, jež s sebou přinášejí fenolické sloučeniny a jejich antioxidační aktivita prostřednictvím konvenčního média, jakým je víno. Nápojový průmysl poznal nové příležitosti pro své produkty. Proto obsah fenolických sloučenin a jejich antioxidační kapacita v potravinách a nápojích je důležitý parametr pro posouzení kvality, zejména pro specializované trhy zabývající se přínosy pro zdraví.

  • Czech name

    Vína se zvýšenou antioxidační kapacitou a sníženým obsahem oxidu siřičitého

  • Czech description

    Víno je světově široce spotřebovávaný nápoj s tisíciletou tradicí. Je vynikajícím zdrojem různých skupin polyfenolů. Fenolické sloučeniny jsou také zodpovědné za organoleptické vlastnosti, zejména barvu, trpkost, hořkost a aroma. Další velmi významnou látkou ve víně je přídatná složka oxid siřičitý, který má úlohu chránit tyto reduktivní složky vín. Oxid siřičitý je již po nějaké to století zatím nezastupitelnou aditivní složkou vína, ale i jiných nápojů, dokonce i některých pokrmů zvláště ovocného původu. Má účinky antioxidační, antimikrobiální a konzervační, které se vzájemně i prolínají. Náhrada zatím v rámci celého jeho působení není. Je však možné zvýšit stabilitu zastoupení komplexu biologicky aktivních látek (BAL), jako nositelů přírodní antioxidační kapacity. Předkládaný příspěvek přináší možnosti nikoliv plné eliminace, ale podstatného snížení obsahu oxidu siřičitého, který ochraňuje víno v průběhu celého technologického procesu jeho výroby a ošetřování. Dávkování oxidu siřičitého lze snížit v jeho hodnotách od 15 do 40% z celkového zdravotně povoleného obsahu oxidu siřičitého ve víně. Pro 20 - 25% dospělé populace jsou i povolené dávky oxidu siřičitého silným alergenem a víno, případně i jiné nápoje nebo některé ovocné pokrmy jím ošetřované se tak stávají až nepřijatelné. V posledních letech mnoho odborných článků věnuje pozornost bioaktivním látkám, zejména antioxidační aktivitě polyfenolických látek v potravinách a nápojích, jejich pozitivnímu účinku na lidské zdraví. Spotřebitelé jsou si stále více vědomi přínosy pro zdraví, jež s sebou přinášejí fenolické sloučeniny a jejich antioxidační aktivita prostřednictvím konvenčního média, jakým je víno. Nápojový průmysl poznal nové příležitosti pro své produkty. Proto obsah fenolických sloučenin a jejich antioxidační kapacita v potravinách a nápojích je důležitý parametr pro posouzení kvality, zejména pro specializované trhy zabývající se přínosy pro zdraví.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů