Wines with increased antioxidant capacity and reduced sulfur dioxide content
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F14%3A43871724" target="_blank" >RIV/70883521:28110/14:43871724 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vína se zvýšenou antioxidační kapacitou a sníženým obsahem oxidu siřičitého
Original language description
Víno je světově široce spotřebovávaný nápoj s tisíciletou tradicí. Je vynikajícím zdrojem různých skupin polyfenolů. Fenolické sloučeniny jsou také zodpovědné za organoleptické vlastnosti, zejména barvu, trpkost, hořkost a aroma. Další velmi významnou látkou ve víně je přídatná složka oxid siřičitý, který má úlohu chránit tyto reduktivní složky vín. Oxid siřičitý je již po nějaké to století zatím nezastupitelnou aditivní složkou vína, ale i jiných nápojů, dokonce i některých pokrmů zvláště ovocného původu. Má účinky antioxidační, antimikrobiální a konzervační, které se vzájemně i prolínají. Náhrada zatím v rámci celého jeho působení není. Je však možné zvýšit stabilitu zastoupení komplexu biologicky aktivních látek (BAL), jako nositelů přírodní antioxidační kapacity. Předkládaný příspěvek přináší možnosti nikoliv plné eliminace, ale podstatného snížení obsahu oxidu siřičitého, který ochraňuje víno v průběhu celého technologického procesu jeho výroby a ošetřování. Dávkování oxidu siřičitého lze snížit v jeho hodnotách od 15 do 40% z celkového zdravotně povoleného obsahu oxidu siřičitého ve víně. Pro 20 - 25% dospělé populace jsou i povolené dávky oxidu siřičitého silným alergenem a víno, případně i jiné nápoje nebo některé ovocné pokrmy jím ošetřované se tak stávají až nepřijatelné. V posledních letech mnoho odborných článků věnuje pozornost bioaktivním látkám, zejména antioxidační aktivitě polyfenolických látek v potravinách a nápojích, jejich pozitivnímu účinku na lidské zdraví. Spotřebitelé jsou si stále více vědomi přínosy pro zdraví, jež s sebou přinášejí fenolické sloučeniny a jejich antioxidační aktivita prostřednictvím konvenčního média, jakým je víno. Nápojový průmysl poznal nové příležitosti pro své produkty. Proto obsah fenolických sloučenin a jejich antioxidační kapacita v potravinách a nápojích je důležitý parametr pro posouzení kvality, zejména pro specializované trhy zabývající se přínosy pro zdraví.
Czech name
Vína se zvýšenou antioxidační kapacitou a sníženým obsahem oxidu siřičitého
Czech description
Víno je světově široce spotřebovávaný nápoj s tisíciletou tradicí. Je vynikajícím zdrojem různých skupin polyfenolů. Fenolické sloučeniny jsou také zodpovědné za organoleptické vlastnosti, zejména barvu, trpkost, hořkost a aroma. Další velmi významnou látkou ve víně je přídatná složka oxid siřičitý, který má úlohu chránit tyto reduktivní složky vín. Oxid siřičitý je již po nějaké to století zatím nezastupitelnou aditivní složkou vína, ale i jiných nápojů, dokonce i některých pokrmů zvláště ovocného původu. Má účinky antioxidační, antimikrobiální a konzervační, které se vzájemně i prolínají. Náhrada zatím v rámci celého jeho působení není. Je však možné zvýšit stabilitu zastoupení komplexu biologicky aktivních látek (BAL), jako nositelů přírodní antioxidační kapacity. Předkládaný příspěvek přináší možnosti nikoliv plné eliminace, ale podstatného snížení obsahu oxidu siřičitého, který ochraňuje víno v průběhu celého technologického procesu jeho výroby a ošetřování. Dávkování oxidu siřičitého lze snížit v jeho hodnotách od 15 do 40% z celkového zdravotně povoleného obsahu oxidu siřičitého ve víně. Pro 20 - 25% dospělé populace jsou i povolené dávky oxidu siřičitého silným alergenem a víno, případně i jiné nápoje nebo některé ovocné pokrmy jím ošetřované se tak stávají až nepřijatelné. V posledních letech mnoho odborných článků věnuje pozornost bioaktivním látkám, zejména antioxidační aktivitě polyfenolických látek v potravinách a nápojích, jejich pozitivnímu účinku na lidské zdraví. Spotřebitelé jsou si stále více vědomi přínosy pro zdraví, jež s sebou přinášejí fenolické sloučeniny a jejich antioxidační aktivita prostřednictvím konvenčního média, jakým je víno. Nápojový průmysl poznal nové příležitosti pro své produkty. Proto obsah fenolických sloučenin a jejich antioxidační kapacita v potravinách a nápojích je důležitý parametr pro posouzení kvality, zejména pro specializované trhy zabývající se přínosy pro zdraví.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů