Natural beverage with health effects
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F17%3A63516085" target="_blank" >RIV/70883521:28110/17:63516085 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Přírodní nápoj se zdravotními efekty
Original language description
Přírodní révový nápoj se stabilizovanými hodnotami biologicky aktivních látek (BAL), který je současně uplatitelný jako médium (nosič) medicinálních a potravinových doplňků (nikoliv však léků). Nápoj je založený na bázi červeného moštu modrých hroznů révy vinné a má příjemné buketní i chuťové vjemy s vyváženými nutričními hodnotami. Díky zvýšenému obsahu biologických hodnot představuje formu příznivé zdravotní prevence pro celý profil populace. Nápoj je připravován z technologického hlediska bez alkoholové fermentace, ale je možné ho připravit i s alkoholovou fermentací, ale výlučně na bázi zkvašování přírodního obsahu cukru základního surovinového zdroje.
Czech name
Přírodní nápoj se zdravotními efekty
Czech description
Přírodní révový nápoj se stabilizovanými hodnotami biologicky aktivních látek (BAL), který je současně uplatitelný jako médium (nosič) medicinálních a potravinových doplňků (nikoliv však léků). Nápoj je založený na bázi červeného moštu modrých hroznů révy vinné a má příjemné buketní i chuťové vjemy s vyváženými nutričními hodnotami. Díky zvýšenému obsahu biologických hodnot představuje formu příznivé zdravotní prevence pro celý profil populace. Nápoj je připravován z technologického hlediska bez alkoholové fermentace, ale je možné ho připravit i s alkoholovou fermentací, ale výlučně na bázi zkvašování přírodního obsahu cukru základního surovinového zdroje.
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TG03010052" target="_blank" >TG03010052: Commercialization at the Tomas Bata University in Zlin</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
Fakulta technologická
Numerical identification
1/2017
Technical parameters
Předpokladem kvalitativní ukazatelů předkládaného nápoje je snížení obsahu oxidu siřičitého, jako antioxidačního aditiva, až o 40 % oproti povoleným normativům.
Economical parameters
Redukcí obsahu oxidu siřičitého při zachování obsahu BAL je sníženo riziko alergických reakcí u konzumentů nápoje, neboť 20-25 % dospělé populace trpí různým stupněm alergické reakce na SO2, což tvoří kvalitativní přidanou hodnotu.
Application category by cost
—
Owner IČO
70883521
Owner name
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Web page
—