Free and bound phenolic contents in heat-treated black rice (Oryza sativa L.)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F18%3A63521028" target="_blank" >RIV/70883521:28110/18:63521028 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Obsah volných a vázaných polyfenolů v tepelně ošetřeném zrnu černé rýže (Oryza sativa L.)
Original language description
Celkový obsah polyfenolů a profil jednotlivých fenolických látek byl hodnocen ve volných a vázaných fenolických frakcích syrového a tepelně ošetřeného zrna černé rýže. Na základě uvedených výsledků lze konstatovat, že nejnižší pokles koncentrace hodnoty TPC byl pozorován po použití tepelného ošetření metodou sous-vide a naopak nejvyšší pokles po vaření zrna ve vodě. Dále, po aplikaci tepelného ošetření metodou sous-vide byl pozorován nárůst celkového množství flavonoidů, a to ve volných i vázaných frakcích polyfenolů rýžových zrn. Co se týče polyfenolických kyselin došlo po tepelném ošetření k úplné degradaci kyseliny chlorogenové a skořicové.
Czech name
Obsah volných a vázaných polyfenolů v tepelně ošetřeném zrnu černé rýže (Oryza sativa L.)
Czech description
Celkový obsah polyfenolů a profil jednotlivých fenolických látek byl hodnocen ve volných a vázaných fenolických frakcích syrového a tepelně ošetřeného zrna černé rýže. Na základě uvedených výsledků lze konstatovat, že nejnižší pokles koncentrace hodnoty TPC byl pozorován po použití tepelného ošetření metodou sous-vide a naopak nejvyšší pokles po vaření zrna ve vodě. Dále, po aplikaci tepelného ošetření metodou sous-vide byl pozorován nárůst celkového množství flavonoidů, a to ve volných i vázaných frakcích polyfenolů rýžových zrn. Co se týče polyfenolických kyselin došlo po tepelném ošetření k úplné degradaci kyseliny chlorogenové a skořicové.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-542-8
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
9
Pages from-to
"162−170"
Publisher name
Mendel University in Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Feb 28, 2018
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—