All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Analytical Parameters and Evaluation of Bioactive Compounds of Horseradish

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F19%3A63523279" target="_blank" >RIV/70883521:28110/19:63523279 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Analytické ukazatele a hodnocení bioaktivních látek křenu

  • Original language description

    Křen je pěstován pro svůj vysoce aromatický kořen, který se používá jako koření, zelenina nebo léčivý prostředek. Křen, jako takový, vykazuje značné antimikrobiální vlastnosti vzhledem ke sloučeninám, fytoncidům. Zejména dobře známé antimikrobiální účinky jsou v případě isothiokyanátů vytvořených působením enzymu myrozinázy na glukosinoláty. Křen vykazuje také vysokou antioxidační aktivitu. K analýzám bylo použito celkem 7 vzorků křenu (3 vzorky čerstvých kořenů a 4 vzorky výrobků z křenu). U všech vzorků křenu byly stanoveny celkové polyfenoly a antioxidační aktivita. Celkový obsah polyfenolů ve vzorcích křenu se pohyboval od 57.41 do 155.73 mg GAE.100g-1. Antioxidační aktivita byla stanovena v rozmezí od 16.19 do 140.70 mg AA.100g-1. Dále byl stanoven obsah jednotlivých polyfenolů ve vzorcích křenu pomocí HPLC s UV detekcí. Obsah kyseliny gallové se pohyboval od 1.35 do 2.46 mg.100g-1; množství rutinu bylo stanoveno v rozmezí od 1.75 do 2.43 mg.100g-1.

  • Czech name

    Analytické ukazatele a hodnocení bioaktivních látek křenu

  • Czech description

    Křen je pěstován pro svůj vysoce aromatický kořen, který se používá jako koření, zelenina nebo léčivý prostředek. Křen, jako takový, vykazuje značné antimikrobiální vlastnosti vzhledem ke sloučeninám, fytoncidům. Zejména dobře známé antimikrobiální účinky jsou v případě isothiokyanátů vytvořených působením enzymu myrozinázy na glukosinoláty. Křen vykazuje také vysokou antioxidační aktivitu. K analýzám bylo použito celkem 7 vzorků křenu (3 vzorky čerstvých kořenů a 4 vzorky výrobků z křenu). U všech vzorků křenu byly stanoveny celkové polyfenoly a antioxidační aktivita. Celkový obsah polyfenolů ve vzorcích křenu se pohyboval od 57.41 do 155.73 mg GAE.100g-1. Antioxidační aktivita byla stanovena v rozmezí od 16.19 do 140.70 mg AA.100g-1. Dále byl stanoven obsah jednotlivých polyfenolů ve vzorcích křenu pomocí HPLC s UV detekcí. Obsah kyseliny gallové se pohyboval od 1.35 do 2.46 mg.100g-1; množství rutinu bylo stanoveno v rozmezí od 1.75 do 2.43 mg.100g-1.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů