Analytical Parameters and Evaluation of Bioactive Compounds of Horseradish
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F19%3A63523279" target="_blank" >RIV/70883521:28110/19:63523279 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Analytické ukazatele a hodnocení bioaktivních látek křenu
Original language description
Křen je pěstován pro svůj vysoce aromatický kořen, který se používá jako koření, zelenina nebo léčivý prostředek. Křen, jako takový, vykazuje značné antimikrobiální vlastnosti vzhledem ke sloučeninám, fytoncidům. Zejména dobře známé antimikrobiální účinky jsou v případě isothiokyanátů vytvořených působením enzymu myrozinázy na glukosinoláty. Křen vykazuje také vysokou antioxidační aktivitu. K analýzám bylo použito celkem 7 vzorků křenu (3 vzorky čerstvých kořenů a 4 vzorky výrobků z křenu). U všech vzorků křenu byly stanoveny celkové polyfenoly a antioxidační aktivita. Celkový obsah polyfenolů ve vzorcích křenu se pohyboval od 57.41 do 155.73 mg GAE.100g-1. Antioxidační aktivita byla stanovena v rozmezí od 16.19 do 140.70 mg AA.100g-1. Dále byl stanoven obsah jednotlivých polyfenolů ve vzorcích křenu pomocí HPLC s UV detekcí. Obsah kyseliny gallové se pohyboval od 1.35 do 2.46 mg.100g-1; množství rutinu bylo stanoveno v rozmezí od 1.75 do 2.43 mg.100g-1.
Czech name
Analytické ukazatele a hodnocení bioaktivních látek křenu
Czech description
Křen je pěstován pro svůj vysoce aromatický kořen, který se používá jako koření, zelenina nebo léčivý prostředek. Křen, jako takový, vykazuje značné antimikrobiální vlastnosti vzhledem ke sloučeninám, fytoncidům. Zejména dobře známé antimikrobiální účinky jsou v případě isothiokyanátů vytvořených působením enzymu myrozinázy na glukosinoláty. Křen vykazuje také vysokou antioxidační aktivitu. K analýzám bylo použito celkem 7 vzorků křenu (3 vzorky čerstvých kořenů a 4 vzorky výrobků z křenu). U všech vzorků křenu byly stanoveny celkové polyfenoly a antioxidační aktivita. Celkový obsah polyfenolů ve vzorcích křenu se pohyboval od 57.41 do 155.73 mg GAE.100g-1. Antioxidační aktivita byla stanovena v rozmezí od 16.19 do 140.70 mg AA.100g-1. Dále byl stanoven obsah jednotlivých polyfenolů ve vzorcích křenu pomocí HPLC s UV detekcí. Obsah kyseliny gallové se pohyboval od 1.35 do 2.46 mg.100g-1; množství rutinu bylo stanoveno v rozmezí od 1.75 do 2.43 mg.100g-1.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů