Possibilities to reduce biogenic amine content in cheese
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F20%3A63526214" target="_blank" >RIV/70883521:28110/20:63526214 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=243807" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=243807</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti snížení obsahu biogenních aminů v sýrech
Original language description
Cílem práce bylo posoudit schopnost degradace biogenních aminů vybranými kmeny mikroorganizmů v reálných podmínkách zrajícího sýra. Pro porovnání účinnosti degradace byly vyrobeny tři modelové šarže, které byly inokulovány producentem biogenních aminů Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 946: (i) kontrolní šarže, (ii) modelová šarže současně inokulovaná také kmenem Lactobacillus plantarum DEG 1 (degradér 1) a (iii) modelová šarže inokulovaná kmenem Lactobacillus casei subsp. casei DEG 2 (degradér 2). Modelové vzorky zrály po dobu 3 měsíců při teplotě 10 ±1 °C. Ve všech odběrových dnech byla provedena základní chemická analýza a stanovení celkového obsahu volných aminokyselin a biogenních aminů. Byla prokázána schopnost degradace biogenních aminů oběma sledovanými kmeny, přičemž efektivita degradace kmene Lactobacillus casei subsp. casei DEG 2 byla vyšší (až 55 % ve srovnání s koncentrací v kontrolních vzorcích). Účinnost degradace v průběhu zrání u obou sledovaných kmenů klesala.
Czech name
Možnosti snížení obsahu biogenních aminů v sýrech
Czech description
Cílem práce bylo posoudit schopnost degradace biogenních aminů vybranými kmeny mikroorganizmů v reálných podmínkách zrajícího sýra. Pro porovnání účinnosti degradace byly vyrobeny tři modelové šarže, které byly inokulovány producentem biogenních aminů Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 946: (i) kontrolní šarže, (ii) modelová šarže současně inokulovaná také kmenem Lactobacillus plantarum DEG 1 (degradér 1) a (iii) modelová šarže inokulovaná kmenem Lactobacillus casei subsp. casei DEG 2 (degradér 2). Modelové vzorky zrály po dobu 3 měsíců při teplotě 10 ±1 °C. Ve všech odběrových dnech byla provedena základní chemická analýza a stanovení celkového obsahu volných aminokyselin a biogenních aminů. Byla prokázána schopnost degradace biogenních aminů oběma sledovanými kmeny, přičemž efektivita degradace kmene Lactobacillus casei subsp. casei DEG 2 byla vyšší (až 55 % ve srovnání s koncentrací v kontrolních vzorcích). Účinnost degradace v průběhu zrání u obou sledovaných kmenů klesala.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLVI. konference o jakosti potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-714-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
141-148
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 3, 2020
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—