All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Possibilities to reduce biogenic amine content in cheese

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F20%3A63526214" target="_blank" >RIV/70883521:28110/20:63526214 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=243807" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=243807</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Možnosti snížení obsahu biogenních aminů v sýrech

  • Original language description

    Cílem práce bylo posoudit schopnost degradace biogenních aminů vybranými kmeny mikroorganizmů v reálných podmínkách zrajícího sýra. Pro porovnání účinnosti degradace byly vyrobeny tři modelové šarže, které byly inokulovány producentem biogenních aminů Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 946: (i) kontrolní šarže, (ii) modelová šarže současně inokulovaná také kmenem Lactobacillus plantarum DEG 1 (degradér 1) a (iii) modelová šarže inokulovaná kmenem Lactobacillus casei subsp. casei DEG 2 (degradér 2). Modelové vzorky zrály po dobu 3 měsíců při teplotě 10 ±1 °C. Ve všech odběrových dnech byla provedena základní chemická analýza a stanovení celkového obsahu volných aminokyselin a biogenních aminů. Byla prokázána schopnost degradace biogenních aminů oběma sledovanými kmeny, přičemž efektivita degradace kmene Lactobacillus casei subsp. casei DEG 2 byla vyšší (až 55 % ve srovnání s koncentrací v kontrolních vzorcích). Účinnost degradace v průběhu zrání u obou sledovaných kmenů klesala.

  • Czech name

    Možnosti snížení obsahu biogenních aminů v sýrech

  • Czech description

    Cílem práce bylo posoudit schopnost degradace biogenních aminů vybranými kmeny mikroorganizmů v reálných podmínkách zrajícího sýra. Pro porovnání účinnosti degradace byly vyrobeny tři modelové šarže, které byly inokulovány producentem biogenních aminů Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 946: (i) kontrolní šarže, (ii) modelová šarže současně inokulovaná také kmenem Lactobacillus plantarum DEG 1 (degradér 1) a (iii) modelová šarže inokulovaná kmenem Lactobacillus casei subsp. casei DEG 2 (degradér 2). Modelové vzorky zrály po dobu 3 měsíců při teplotě 10 ±1 °C. Ve všech odběrových dnech byla provedena základní chemická analýza a stanovení celkového obsahu volných aminokyselin a biogenních aminů. Byla prokázána schopnost degradace biogenních aminů oběma sledovanými kmeny, přičemž efektivita degradace kmene Lactobacillus casei subsp. casei DEG 2 byla vyšší (až 55 % ve srovnání s koncentrací v kontrolních vzorcích). Účinnost degradace v průběhu zrání u obou sledovaných kmenů klesala.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLVI. konference o jakosti potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-714-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    141-148

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 3, 2020

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article