Influence of selected protective cultures and their metabolites with antimicrobial effects on tyramine production by strains isolated from fermented foods
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F22%3A63558578" target="_blank" >RIV/70883521:28110/22:63558578 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv vybraných protektivních kultur a jejich metabolitů s antimikrobiálními účinky na produkci tyraminu u kmenů izolovaných z fermentovaných potravin
Original language description
Tyramin je považován za jeden z nejtoxičtějších biogenních aminů a je běžně produkován bakteriemi mléčného kvašení ve fermentovaných potravinách. Cílem této studie bylo zkoumání vlivu vybraných nisin produkujících kmenů Lactococcus lactis subsp. lactis a jejich bezbuněčných supernatantů (CFS) na tyrozindekarboxylázovou aktivitu u bakterií izolovaných z fermentovaných potravin. Nejprve byl zkoumán antimikrobiální účinek CFS z kmenů Lactococcus lactis na testované kmeny laktobacilů pomocí jamkové difúzní metody. Na základě získaných výsledků bylo vybráno šest protektivních kmenů. Vliv těchto kmenů a jejich příslušných CFS na tyrosindekarboxylázovou aktivitu u testovaných kmenů Lactobacillus a Lactiplantibacillus byl sledován v MRS bujónu obohaceném o L-tyrosin. Vyprodukovaná množství tyraminu byla monitorována pomocí HPLC-UV.Tvorba tyraminu nebyla detekována u všech testovaných kmenů Lactobacillus a Lactiplantibacillus v přítomnosti 2 protektivních kmenů (Lc. lactis subsp. lactis CCDM 71 a CCDM 702) a jejich CFS. Navíc zbytek zkoumaných protektivních kmenů (CCDM 670, CCDM 686, CCDM 689 a CCDM 731) a jejich CFS významně snížily produkci tyraminu (P < 0,05) u 4 ze 6 testovaných tyramin-produkujících kmenů. Výsledky této práce naznačují, že nisin-produkující kmeny a jejich CFS by mohly sloužit jako nástroj pro zajištění kontrolních opatření, která zabrání výsoké kumulaci tyraminu ve fermentovaných potravinách.
Czech name
Vliv vybraných protektivních kultur a jejich metabolitů s antimikrobiálními účinky na produkci tyraminu u kmenů izolovaných z fermentovaných potravin
Czech description
Tyramin je považován za jeden z nejtoxičtějších biogenních aminů a je běžně produkován bakteriemi mléčného kvašení ve fermentovaných potravinách. Cílem této studie bylo zkoumání vlivu vybraných nisin produkujících kmenů Lactococcus lactis subsp. lactis a jejich bezbuněčných supernatantů (CFS) na tyrozindekarboxylázovou aktivitu u bakterií izolovaných z fermentovaných potravin. Nejprve byl zkoumán antimikrobiální účinek CFS z kmenů Lactococcus lactis na testované kmeny laktobacilů pomocí jamkové difúzní metody. Na základě získaných výsledků bylo vybráno šest protektivních kmenů. Vliv těchto kmenů a jejich příslušných CFS na tyrosindekarboxylázovou aktivitu u testovaných kmenů Lactobacillus a Lactiplantibacillus byl sledován v MRS bujónu obohaceném o L-tyrosin. Vyprodukovaná množství tyraminu byla monitorována pomocí HPLC-UV.Tvorba tyraminu nebyla detekována u všech testovaných kmenů Lactobacillus a Lactiplantibacillus v přítomnosti 2 protektivních kmenů (Lc. lactis subsp. lactis CCDM 71 a CCDM 702) a jejich CFS. Navíc zbytek zkoumaných protektivních kmenů (CCDM 670, CCDM 686, CCDM 689 a CCDM 731) a jejich CFS významně snížily produkci tyraminu (P < 0,05) u 4 ze 6 testovaných tyramin-produkujících kmenů. Výsledky této práce naznačují, že nisin-produkující kmeny a jejich CFS by mohly sloužit jako nástroj pro zajištění kontrolních opatření, která zabrání výsoké kumulaci tyraminu ve fermentovaných potravinách.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů