All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Study of the biogenic amines reduction by bacterial strain Lacticaseibacillus casei.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F22%3A63558580" target="_blank" >RIV/70883521:28110/22:63558580 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Studium redukce biogenních aminů bakterií Lacticaseibacillus casei

  • Original language description

    Kvalita a bezpečnost potravin může být ovlivněna zvýšenou přítomností biogenních aminů (BA). V lidském těle dochází k jejich redukci pomocí detoxifikačního systému, avšak v případě genetické disfunkce těchto enzymů, vlivem inhibitorů nebo nadměrným příjmem BA, může dojít k nadměrnému hromadění v lidském těle a následně mohou mít negativní vlivna konzumenta. Z pohledu výskytu BA rizikovými potravinami jsou fermentované produkty z důvodu přítomnosti mikroorganismů. Jednou z možných strategií je aplikace mikroorganismů, které vlastní enzymy schopné tyto aminy rozkládat. Cílem bylo ověřit degradační schopnost studovaného bakteriálního kmene Lacticaseibacillus casei CCDM 198 během jeho kultivace v závislosti na vybraných parametrech (pH, teplota, přídavek cysteinu)v bujónu. Degradaci bylo podrobeno 5 nejčastěji se vyskytujících BA v potravinách (tyramin, putrescin, histamin, kadaverin a fenylethylamin). Množství jednotlivých aminů bylo v jednotlivých časech odběru stanovováno metodou HPLC-DAD. Největší degradační schopnost v bujónu byla zjištěna při koncentraci BA 0,2 g/l, v polovičním živném médiu, při teplotě 30 °C a pH 6,2, kdy došlo k úbytku putrescinu (až o 61 %), kadaverinu (až o 57 %)a histaminu (až o 51 %). Bylo tedy dokázáno, že testováný kmen může být potencionálně využit pro redukci BA a zvýšení bezpečnosti fermentovaných produktů.

  • Czech name

    Studium redukce biogenních aminů bakterií Lacticaseibacillus casei

  • Czech description

    Kvalita a bezpečnost potravin může být ovlivněna zvýšenou přítomností biogenních aminů (BA). V lidském těle dochází k jejich redukci pomocí detoxifikačního systému, avšak v případě genetické disfunkce těchto enzymů, vlivem inhibitorů nebo nadměrným příjmem BA, může dojít k nadměrnému hromadění v lidském těle a následně mohou mít negativní vlivna konzumenta. Z pohledu výskytu BA rizikovými potravinami jsou fermentované produkty z důvodu přítomnosti mikroorganismů. Jednou z možných strategií je aplikace mikroorganismů, které vlastní enzymy schopné tyto aminy rozkládat. Cílem bylo ověřit degradační schopnost studovaného bakteriálního kmene Lacticaseibacillus casei CCDM 198 během jeho kultivace v závislosti na vybraných parametrech (pH, teplota, přídavek cysteinu)v bujónu. Degradaci bylo podrobeno 5 nejčastěji se vyskytujících BA v potravinách (tyramin, putrescin, histamin, kadaverin a fenylethylamin). Množství jednotlivých aminů bylo v jednotlivých časech odběru stanovováno metodou HPLC-DAD. Největší degradační schopnost v bujónu byla zjištěna při koncentraci BA 0,2 g/l, v polovičním živném médiu, při teplotě 30 °C a pH 6,2, kdy došlo k úbytku putrescinu (až o 61 %), kadaverinu (až o 57 %)a histaminu (až o 51 %). Bylo tedy dokázáno, že testováný kmen může být potencionálně využit pro redukci BA a zvýšení bezpečnosti fermentovaných produktů.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů