All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of κ-carrageenan on the physicochemical and viscoelastic properties of pork liver pâté for military and crisis situations

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F24%3A63580318" target="_blank" >RIV/70883521:28110/24:63580318 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv κ-karagenanu na fyzikálně-chemické a viskoelastické vlastnosti vepřové paštiky určené pro vojenské i krizové situace

  • Original language description

    Vojenské a krizové operace vyžadují potraviny, které jsou nejen výživné, ale také dlouhodobě uchovatelné a snadno transportovatelné v náročných podmínkách. Vepřová paštika je jedním z klíčových produktů používaných v bojových dávkách díky své kompaktní formě a vysoké energetické hodnotě. Tento příspěvek zkoumá vliv κ-karagenanu (v koncentraci 0,5 % a 0,25 % hm.) na fyzikálně-chemické a viskoelastické vlastnosti vepřové paštiky, která je určena pro použití ve vojenských a krizových situacích (požáry, zemětřesení, záplavy, válečné konflikty). Získané výsledky naznačují, že zvyšující se přídavek κ-karagenanu významně zvyšuje oba sledované viskoelastické moduly, kde G&apos; reprezentuje elastický modul a G&quot; ztrátový modul. Kromě toho studie odhalila, že prodlužující se doba skladování vedla k mírnému, ale statisticky významnému nárůstu hodnot obou viskoelastických modulů. Tento nárůst naznačuje, že během skladování docházelo k dalším interakcím mezi složkami v paštice, což vedlo k postupnému zpevňování struktury a zvýšení elastických i viskózních vlastností produktu.

  • Czech name

    Vliv κ-karagenanu na fyzikálně-chemické a viskoelastické vlastnosti vepřové paštiky určené pro vojenské i krizové situace

  • Czech description

    Vojenské a krizové operace vyžadují potraviny, které jsou nejen výživné, ale také dlouhodobě uchovatelné a snadno transportovatelné v náročných podmínkách. Vepřová paštika je jedním z klíčových produktů používaných v bojových dávkách díky své kompaktní formě a vysoké energetické hodnotě. Tento příspěvek zkoumá vliv κ-karagenanu (v koncentraci 0,5 % a 0,25 % hm.) na fyzikálně-chemické a viskoelastické vlastnosti vepřové paštiky, která je určena pro použití ve vojenských a krizových situacích (požáry, zemětřesení, záplavy, válečné konflikty). Získané výsledky naznačují, že zvyšující se přídavek κ-karagenanu významně zvyšuje oba sledované viskoelastické moduly, kde G&apos; reprezentuje elastický modul a G&quot; ztrátový modul. Kromě toho studie odhalila, že prodlužující se doba skladování vedla k mírnému, ale statisticky významnému nárůstu hodnot obou viskoelastických modulů. Tento nárůst naznačuje, že během skladování docházelo k dalším interakcím mezi složkami v paštice, což vedlo k postupnému zpevňování struktury a zvýšení elastických i viskózních vlastností produktu.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena a technologie potravin LIII. - Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-970-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    233-238

  • Publisher name

    Veterinární univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 16, 2024

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article