Determination of polyphenolic compounds in foods and beverages by HPLC
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28610%2F13%3A43870112" target="_blank" >RIV/70883521:28610/13:43870112 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/70883521:28110/13:43870112
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení polyfenolických látek v potravinách a nápojích metodou HPLC
Original language description
V posledních letech se mnoho odborných článků věnovalo bioaktivním látkám, zejména antioxidační aktivitě polyfenolických látek v potravinách a nápojích a jejich pozitivním účinkům na lidský organismus. Obsah fenolických sloučenin a jejich antioxidační kapacita v potravinách a nápojích se stal důležitým parametrem pro hodnocení kvality, zejména oblastech zabývajících se zdravotními přínosy. Fenolické sloučeniny jsou zodpovědné za organoleptické vlastnosti, zejména barvu, trpkost, hořkost a aroma [1, 2].Protisklerotické, protinádorové a protizánětlivé aktivity byly prokázány u spotřebitelů červeného vína. Hlavním kriteriem stanovení jakosti vína je určení obsahu fenolických sloučenin vinné révy jako suroviny pro jejich výrobu. Jednotlivé fenolické sloučeniny byly kvantifikovány pomocí HPLC metody s použitím elučního gradientu mobilní fáze obsahující rozpouštědlo A (5 % obj. vodný ACN okyselený 0,35 ml kyseliny trifluoroctové (TFAA) a rozpouštědlem B (50 % obj. vodný ACN okyselený 0,25 m
Czech name
Stanovení polyfenolických látek v potravinách a nápojích metodou HPLC
Czech description
V posledních letech se mnoho odborných článků věnovalo bioaktivním látkám, zejména antioxidační aktivitě polyfenolických látek v potravinách a nápojích a jejich pozitivním účinkům na lidský organismus. Obsah fenolických sloučenin a jejich antioxidační kapacita v potravinách a nápojích se stal důležitým parametrem pro hodnocení kvality, zejména oblastech zabývajících se zdravotními přínosy. Fenolické sloučeniny jsou zodpovědné za organoleptické vlastnosti, zejména barvu, trpkost, hořkost a aroma [1, 2].Protisklerotické, protinádorové a protizánětlivé aktivity byly prokázány u spotřebitelů červeného vína. Hlavním kriteriem stanovení jakosti vína je určení obsahu fenolických sloučenin vinné révy jako suroviny pro jejich výrobu. Jednotlivé fenolické sloučeniny byly kvantifikovány pomocí HPLC metody s použitím elučního gradientu mobilní fáze obsahující rozpouštědlo A (5 % obj. vodný ACN okyselený 0,35 ml kyseliny trifluoroctové (TFAA) a rozpouštědlem B (50 % obj. vodný ACN okyselený 0,25 m
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
O - Projekt operacniho programu
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů