Isolation of antimicrobial proteins from whey for cosmetic applications
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28610%2F15%3A43874045" target="_blank" >RIV/70883521:28610/15:43874045 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/26722861:_____/15:#SA22
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Izolace proteinů ze syrovátky s antimikrobiálním účinkem pro kosmetické aplikace
Original language description
Tato práce je zaměřena na využití specifických složek obsažených v syrovátce jako aktivních antimikrobiálních látek pro kosmetické aplikace. Studie se zabývá především izolací laktoferinu pomocí iontově výměnné chromatografie tak, aby byla co nejvíce zachována jeho antimikrobiální aktivita. Pro identifikaci proteinů byla použita tricinová polyakrylamidová gelová elektroforéza. Vybrané proteiny byly dále zakomponovány do hydrogelu na bázi kopolymeru kyseliny akrylové a byla studována jejich antimikrobiální aktivita v této hydrofilní polymerní matrici. Bylo zjištěno, že proteiny získané ze syrovátky mají velmi dobrý antimikrobiální účinek již při nízkých koncentracích. Dále bylo potvrzeno synergické antimikrobiální působení laktoferinu a nisinu ve zkoumaných hydrogelových systémech.
Czech name
Izolace proteinů ze syrovátky s antimikrobiálním účinkem pro kosmetické aplikace
Czech description
Tato práce je zaměřena na využití specifických složek obsažených v syrovátce jako aktivních antimikrobiálních látek pro kosmetické aplikace. Studie se zabývá především izolací laktoferinu pomocí iontově výměnné chromatografie tak, aby byla co nejvíce zachována jeho antimikrobiální aktivita. Pro identifikaci proteinů byla použita tricinová polyakrylamidová gelová elektroforéza. Vybrané proteiny byly dále zakomponovány do hydrogelu na bázi kopolymeru kyseliny akrylové a byla studována jejich antimikrobiální aktivita v této hydrofilní polymerní matrici. Bylo zjištěno, že proteiny získané ze syrovátky mají velmi dobrý antimikrobiální účinek již při nízkých koncentracích. Dále bylo potvrzeno synergické antimikrobiální působení laktoferinu a nisinu ve zkoumaných hydrogelových systémech.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
neuveden
Issue of the periodical within the volume
153
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
1-4
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—