Reference materials for speciation analysis in food
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28610%2F16%3A43875291" target="_blank" >RIV/70883521:28610/16:43875291 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Referenční materiály pro speciační analýzu v potravinách
Original language description
Rozvoj znalostí v oblasti biologicky aktivních látek na bázi organokovových sloučenin v průběhu posledních 40 let, je stále řízena několika faktory: Experimenty odhalily interakce mezi ionty kovů a peptidy, nukleotidy, hormony nebo vitaminy, z čehož se vyvinulo úsilí o porozumění akumulaci, transportu, metabolismu a toxicitě kovových iontů. Dále vývoj a aplikace léčiv na bázi kovů a biomedicinské syntézy vedly pochopení biologických procesů, jakož i k vytváření účinných katalyzátorů, stanovení složitých struktur s vysokým rozlišením u proteinů, nukleových kyselin a jiných biomolekul. Důvěra odborné veřejnosti ve výsledky měření je důležitá v mnoha aspektech moderní společnosti, včetně ochrany spotřebitelů v konzumaci potravin, zdravotní péče, ochrany životního prostředí a spravedlivého obchodu. Certifikované referenční materiály (CRM) jsou základem moderní analytické kvality, protože umožňují kalibraci, tvorbu ověřovacích metod a metod kontroly kvality v laboratořích na základě kontinuity a srovnatelnosti výsledků měření. Z pohledu analýzy organokovových sloučenin je nutné zavést tzv speciační analýzu. Speciační analýza je analytická aktivita vedoucí k identifikaci a / nebo měření množství jedné nebo více jednotlivých chemických forem látek ve vzorku. Tyto chemické formy látky jsou specifické formy prvku definovaného jeho izotopovým složením, elektronickým nebo oxidačním stavem, a / nebo komplexní nebo molekulární strukturou. Speciace prvku je určení distribuce prvku mezi definované formy chemických látek v systému. Bohužel, nabídka referenčních materiálů pro speciační analýzu prvků v potravinách je velmi malá a je omezena jen na některé prvky ve velmi omezeném rozsahu, například CRM_477 (slávky) pro kontrolu kvality stanovení butyl cíničitých sloučenin v mořském prostředí. Jejich použití je omezeno přípravou vzorku před analýzou, neboť hlavním cílem je zachování různých forem v jejich vzájemném poměru, jež je v práci také diskutováno.
Czech name
Referenční materiály pro speciační analýzu v potravinách
Czech description
Rozvoj znalostí v oblasti biologicky aktivních látek na bázi organokovových sloučenin v průběhu posledních 40 let, je stále řízena několika faktory: Experimenty odhalily interakce mezi ionty kovů a peptidy, nukleotidy, hormony nebo vitaminy, z čehož se vyvinulo úsilí o porozumění akumulaci, transportu, metabolismu a toxicitě kovových iontů. Dále vývoj a aplikace léčiv na bázi kovů a biomedicinské syntézy vedly pochopení biologických procesů, jakož i k vytváření účinných katalyzátorů, stanovení složitých struktur s vysokým rozlišením u proteinů, nukleových kyselin a jiných biomolekul. Důvěra odborné veřejnosti ve výsledky měření je důležitá v mnoha aspektech moderní společnosti, včetně ochrany spotřebitelů v konzumaci potravin, zdravotní péče, ochrany životního prostředí a spravedlivého obchodu. Certifikované referenční materiály (CRM) jsou základem moderní analytické kvality, protože umožňují kalibraci, tvorbu ověřovacích metod a metod kontroly kvality v laboratořích na základě kontinuity a srovnatelnosti výsledků měření. Z pohledu analýzy organokovových sloučenin je nutné zavést tzv speciační analýzu. Speciační analýza je analytická aktivita vedoucí k identifikaci a / nebo měření množství jedné nebo více jednotlivých chemických forem látek ve vzorku. Tyto chemické formy látky jsou specifické formy prvku definovaného jeho izotopovým složením, elektronickým nebo oxidačním stavem, a / nebo komplexní nebo molekulární strukturou. Speciace prvku je určení distribuce prvku mezi definované formy chemických látek v systému. Bohužel, nabídka referenčních materiálů pro speciační analýzu prvků v potravinách je velmi malá a je omezena jen na některé prvky ve velmi omezeném rozsahu, například CRM_477 (slávky) pro kontrolu kvality stanovení butyl cíničitých sloučenin v mořském prostředí. Jejich použití je omezeno přípravou vzorku před analýzou, neboť hlavním cílem je zachování různých forem v jejich vzájemném poměru, jež je v práci také diskutováno.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Referenční materiály a mezilaboratorní porovnávání zkoušek VI
ISBN
978-80-86380-82-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
16-22
Publisher name
2 THETA ASE s. r. o.
Place of publication
Český Těšín
Event location
Valtice
Event date
Nov 9, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—