Competitiveness in Accommodation and Food Service Activities´ Sector – Efficiency Analysis
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F71226401%3A_____%2F22%3AN0100656" target="_blank" >RIV/71226401:_____/22:N0100656 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://konference.vspj.cz/download?hash=1ff5cf771da0cbcb84c4a166e618745a7c2dcbb7" target="_blank" >https://konference.vspj.cz/download?hash=1ff5cf771da0cbcb84c4a166e618745a7c2dcbb7</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Konkurenceschopnost v oblasti ubytování, stravování a pohostinství – analýza efektivnosti
Original language description
Cílem článku je zhodnotit ekonomickou efektivnost českých podniků v odvětví ubytování, stravování a pohostinství v letech 2017 a 2018. K hodnocení ekonomické efektivnosti byly použity modely analýzy obalu dat (DEA), konkrétně modely CCR-I (Charnes, Cooper a Rhodes) a BCC-I (Banker, Charnes, Cooper) založené na 6 vstupech a 3 výstupech. Data byla převzata z databáze Albertina CZ Gold Edition. Podniky byly roztříděny podle počtu zaměstnanců do 5 skupin a lze soudit, že míra efektivity na velikosti podniku. Míra efektivity u velkých a středních podniků je znatelně vyšší než u malých podniků či podniků bez zaměstnanců, které ve velké většině nepatří mezi efektivní. S poklesem počtu zaměstnanců klesá procento efektivních podniků a stoupá procento subjektů s nízkou efektivitou. Jedná se o prvotní analýzu dat a generování hypotéz pro další analýzy.
Czech name
Konkurenceschopnost v oblasti ubytování, stravování a pohostinství – analýza efektivnosti
Czech description
Cílem článku je zhodnotit ekonomickou efektivnost českých podniků v odvětví ubytování, stravování a pohostinství v letech 2017 a 2018. K hodnocení ekonomické efektivnosti byly použity modely analýzy obalu dat (DEA), konkrétně modely CCR-I (Charnes, Cooper a Rhodes) a BCC-I (Banker, Charnes, Cooper) založené na 6 vstupech a 3 výstupech. Data byla převzata z databáze Albertina CZ Gold Edition. Podniky byly roztříděny podle počtu zaměstnanců do 5 skupin a lze soudit, že míra efektivity na velikosti podniku. Míra efektivity u velkých a středních podniků je znatelně vyšší než u malých podniků či podniků bez zaměstnanců, které ve velké většině nepatří mezi efektivní. S poklesem počtu zaměstnanců klesá procento efektivních podniků a stoupá procento subjektů s nízkou efektivitou. Jedná se o prvotní analýzu dat a generování hypotéz pro další analýzy.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
50206 - Finance
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Mezinárodní vědecká konference KONKURENCE: Sborník příspěvků z 14. ročníku Mezinárodní vědecké konference KONKURENCE
ISBN
978-80-88064-64-0
ISSN
—
e-ISSN
2788-0605
Number of pages
10
Pages from-to
116-125
Publisher name
College of Polytechnics Jihlava
Place of publication
Jihlava
Event location
Jihlava
Event date
May 19, 2022
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—