All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Competitiveness in Accommodation and Food Service Activities´ Sector – Efficiency Analysis

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F71226401%3A_____%2F22%3AN0100656" target="_blank" >RIV/71226401:_____/22:N0100656 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://konference.vspj.cz/download?hash=1ff5cf771da0cbcb84c4a166e618745a7c2dcbb7" target="_blank" >https://konference.vspj.cz/download?hash=1ff5cf771da0cbcb84c4a166e618745a7c2dcbb7</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Konkurenceschopnost v oblasti ubytování, stravování a pohostinství – analýza efektivnosti

  • Original language description

    Cílem článku je zhodnotit ekonomickou efektivnost českých podniků v odvětví ubytování, stravování a pohostinství v letech 2017 a 2018. K hodnocení ekonomické efektivnosti byly použity modely analýzy obalu dat (DEA), konkrétně modely CCR-I (Charnes, Cooper a Rhodes) a BCC-I (Banker, Charnes, Cooper) založené na 6 vstupech a 3 výstupech. Data byla převzata z databáze Albertina CZ Gold Edition. Podniky byly roztříděny podle počtu zaměstnanců do 5 skupin a lze soudit, že míra efektivity na velikosti podniku. Míra efektivity u velkých a středních podniků je znatelně vyšší než u malých podniků či podniků bez zaměstnanců, které ve velké většině nepatří mezi efektivní. S poklesem počtu zaměstnanců klesá procento efektivních podniků a stoupá procento subjektů s nízkou efektivitou. Jedná se o prvotní analýzu dat a generování hypotéz pro další analýzy.

  • Czech name

    Konkurenceschopnost v oblasti ubytování, stravování a pohostinství – analýza efektivnosti

  • Czech description

    Cílem článku je zhodnotit ekonomickou efektivnost českých podniků v odvětví ubytování, stravování a pohostinství v letech 2017 a 2018. K hodnocení ekonomické efektivnosti byly použity modely analýzy obalu dat (DEA), konkrétně modely CCR-I (Charnes, Cooper a Rhodes) a BCC-I (Banker, Charnes, Cooper) založené na 6 vstupech a 3 výstupech. Data byla převzata z databáze Albertina CZ Gold Edition. Podniky byly roztříděny podle počtu zaměstnanců do 5 skupin a lze soudit, že míra efektivity na velikosti podniku. Míra efektivity u velkých a středních podniků je znatelně vyšší než u malých podniků či podniků bez zaměstnanců, které ve velké většině nepatří mezi efektivní. S poklesem počtu zaměstnanců klesá procento efektivních podniků a stoupá procento subjektů s nízkou efektivitou. Jedná se o prvotní analýzu dat a generování hypotéz pro další analýzy.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    50206 - Finance

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Mezinárodní vědecká konference KONKURENCE: Sborník příspěvků z 14. ročníku Mezinárodní vědecké konference KONKURENCE

  • ISBN

    978-80-88064-64-0

  • ISSN

  • e-ISSN

    2788-0605

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    116-125

  • Publisher name

    College of Polytechnics Jihlava

  • Place of publication

    Jihlava

  • Event location

    Jihlava

  • Event date

    May 19, 2022

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article