Rapid diagnostic testing of toxigenic Aspergillus flavus isolated from foodstuffs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F15%3A00010866" target="_blank" >RIV/75010330:_____/15:00010866 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Rychlá diagnostika toxinogenních plísní Aspergillus flavus izolovaných z potravin
Original language description
Plísně patří mezi významné etiologické činitele způsobující alimentární onemocnění. Dosud bylo identifikováno několik významných nebezpečí výskytu plísní v potravinách. Jedná se o produkci mykotoxinů, rozkladné procesy a kažení potravin, snižování biologické hodnoty potravin, přímý a nepřímý vznik alimentárních onemocnění a nedostatek potravin. Aspergillus flavus patří mezi významné toxinogenní plísně, které mají schopnost produkovat aflatoxiny skupiny B a kyselinu cyklopiazonovou kontaminující potravinové suroviny, potraviny a krmiva. Studie je zaměřena na vytipování a otestování kultivačních medií a činidel pro rychlou diagnostiku toxinogenních plísní A. flavus izolovaných z potravin v laboratořích se základním vybavením pro mykologickou a mikrobiologickou diagnostiku. K testování šesti kmenů A. flavus byla použita následující diagnostická nutriční média: ADMB agar (Aspergillus Differentiation Medium Base), AFPA (Aspergillus flavus and parasiticus Agar), Coconut Agar (CA) a Ammonium Hydroxide Test (AHT).
Czech name
Rychlá diagnostika toxinogenních plísní Aspergillus flavus izolovaných z potravin
Czech description
Plísně patří mezi významné etiologické činitele způsobující alimentární onemocnění. Dosud bylo identifikováno několik významných nebezpečí výskytu plísní v potravinách. Jedná se o produkci mykotoxinů, rozkladné procesy a kažení potravin, snižování biologické hodnoty potravin, přímý a nepřímý vznik alimentárních onemocnění a nedostatek potravin. Aspergillus flavus patří mezi významné toxinogenní plísně, které mají schopnost produkovat aflatoxiny skupiny B a kyselinu cyklopiazonovou kontaminující potravinové suroviny, potraviny a krmiva. Studie je zaměřena na vytipování a otestování kultivačních medií a činidel pro rychlou diagnostiku toxinogenních plísní A. flavus izolovaných z potravin v laboratořích se základním vybavením pro mykologickou a mikrobiologickou diagnostiku. K testování šesti kmenů A. flavus byla použita následující diagnostická nutriční média: ADMB agar (Aspergillus Differentiation Medium Base), AFPA (Aspergillus flavus and parasiticus Agar), Coconut Agar (CA) a Ammonium Hydroxide Test (AHT).
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
FM - Hygiene
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů