How did the Baroque taste? The interpretation of dessert banquet table in service à la française style at Konopiště Chateau and its anthropological context
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75032333%3A_____%2F21%3AN0000078" target="_blank" >RIV/75032333:_____/21:N0000078 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Jak chutnalo baroko? Kulturně antropologický pohled na interpretaci pozdně barokní sladké tabule ve stylu service à la française na zámku Konopiště
Original language description
Baroko pro většinu z nás zosobňuje dynamická robustní architektura, emotivní fresky a sochy, či polyfonní hudba. Ale málokdo si už dnes umí představit, jak se toto období 17. a 18. století promítlo do kultury stolování a stolničení. Přitom i v tomto oboru lidské činnosti zanechal tento specifický sloh významnou a nesmazatelnou stopu. Stejně jako věže barokních kostelů vzpínaly své křivky k nebi a jejich emotivními freskami vyzdobené kopule rozeznívaly mocné tóny mnohohlasých mší a oratorií, stejně tak prostřená barokní tabule s sebou nesla výraznou monumentalitu a okázalost. A tak lze barokní stůl směle srovnat s barokní stavbou či zahradou. Možná je tato ztráta našeho dnešního povědomí o barokním stolování a všem, co s ním bylo spojeno, způsobena faktem, že jídlo bylo snědeno, nádobí umyto a sklizeno, hudba dohrála, hosté odešli. Míra pomíjivosti kultury stolu je dodnes veliká a nelze jí srovnat s trvanlivostí staveb, obrazů či hudebních děl. Barokních paláců, kostelů, zahrad a obrazů či fresek se dodnes zachovalo poměrně hodně. Ale stolní náčiní z 18. století už existuje jen sporadicky. Přesto jsme se pokusili u příležitosti letošního Roku osvícenské šlechty vzkřísit v jídelně na konopišťském zámku alespoň zlomek zapomenutého barokního stolničení. A co víc? Pokoušíme se, aby bylo možné vzkřísit i některé barokní chutě.
Czech name
Jak chutnalo baroko? Kulturně antropologický pohled na interpretaci pozdně barokní sladké tabule ve stylu service à la française na zámku Konopiště
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
The Journal of Culture
ISSN
2336-7849
e-ISSN
—
Volume of the periodical
10
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
22
Pages from-to
16-37
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—