All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

How did the Baroque taste? The interpretation of dessert banquet table in service à la française style at Konopiště Chateau and its anthropological context

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75032333%3A_____%2F21%3AN0000078" target="_blank" >RIV/75032333:_____/21:N0000078 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Jak chutnalo baroko? Kulturně antropologický pohled na interpretaci pozdně barokní sladké tabule ve stylu service à la française na zámku Konopiště

  • Original language description

    Baroko pro většinu z nás zosobňuje dynamická robustní architektura, emotivní fresky a sochy, či polyfonní hudba. Ale málokdo si už dnes umí představit, jak se toto období 17. a 18. století promítlo do kultury stolování a stolničení. Přitom i v tomto oboru lidské činnosti zanechal tento specifický sloh významnou a nesmazatelnou stopu. Stejně jako věže barokních kostelů vzpínaly své křivky k nebi a jejich emotivními freskami vyzdobené kopule rozeznívaly mocné tóny mnohohlasých mší a oratorií, stejně tak prostřená barokní tabule s sebou nesla výraznou monumentalitu a okázalost. A tak lze barokní stůl směle srovnat s barokní stavbou či zahradou. Možná je tato ztráta našeho dnešního povědomí o barokním stolování a všem, co s ním bylo spojeno, způsobena faktem, že jídlo bylo snědeno, nádobí umyto a sklizeno, hudba dohrála, hosté odešli. Míra pomíjivosti kultury stolu je dodnes veliká a nelze jí srovnat s trvanlivostí staveb, obrazů či hudebních děl. Barokních paláců, kostelů, zahrad a obrazů či fresek se dodnes zachovalo poměrně hodně. Ale stolní náčiní z 18. století už existuje jen sporadicky. Přesto jsme se pokusili u příležitosti letošního Roku osvícenské šlechty vzkřísit v jídelně na konopišťském zámku alespoň zlomek zapomenutého barokního stolničení. A co víc? Pokoušíme se, aby bylo možné vzkřísit i některé barokní chutě.

  • Czech name

    Jak chutnalo baroko? Kulturně antropologický pohled na interpretaci pozdně barokní sladké tabule ve stylu service à la française na zámku Konopiště

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    The Journal of Culture

  • ISSN

    2336-7849

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    10

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    22

  • Pages from-to

    16-37

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database