Nebakteriální původci mastitid a jejich vliv na kvalitu a technologické vlastnosti mléka – výsledky projektu NEBAKMAS QK1910092 NAZV MZe
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F20%3AN0000026" target="_blank" >RIV/26722861:_____/20:N0000026 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vumlekarensky.cz/vyzkum/projekty.html" target="_blank" >https://www.vumlekarensky.cz/vyzkum/projekty.html</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nebakteriální původci mastitid a jejich vliv na kvalitu a technologické vlastnosti mléka – výsledky projektu NEBAKMAS QK1910092 NAZV MZe
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem projektu je zmapovat rozšíření nebakteriálních původů mastitid, kvasinek a řasy Prototheca spp., v chovu dojného skotu, shromáždit informace o jejich vlivu na technologické vlastnosti mléka a navrhnout chovatelům soubor opatření vedoucích ke snížení výskytu daných agens v chovech a následně i v mléce, jakožto suroviny pro výrobu kvalitních a bezpečných potravin. Následným cílem pak je vyloučit aplikaci antibiotik, která jsou proti těmto agens neúčinná, a tím zvýšit kvalitu, respektive bezpečnost produkce mléka, dosáhnout významné ekonomické úspory a snížit výskyt antibiotické rezistence u bakterií vyskytujících se v chovech skotu, a tím i v potravinovém řetězci.
Název v anglickém jazyce
Non-bacterial agents of mastitis and their influence on the quality and technological properties of milk - results of the NEBAKMAS QK1910092 project NAZV MZe
Popis výsledku anglicky
The aim of the project is to map the spread of nonbacterial ones origins of mastitis, yeast and ashes Prototheca spp., v dairy farming, gather information on their impact on the technological properties of milk and suggest the breeder "m a set of measures to reduce the incidence of these agents in farms and subsequently in milk as a raw material for the production of quality and safe food. Subsequent the aim is to eliminate the application of antibiotics that are against it These agents are ineffective, thereby increasing quality, respectively safety of milk production, to achieve significant economic savings and reduce the incidence of antibiotic resistance in bacteria found in cattle farms, and thus in food chain.
Klasifikace
Druh
W - Uspořádání workshopu
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910092" target="_blank" >QK1910092: Nebakteriální původci mastitid a jejich vliv na kvalitu a technologické vlastnosti mléka</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Místo konání akce
Elektronicky
Stát konání akce
CZ - Česká republika
Datum zahájení akce
—
Datum ukončení akce
—
Celkový počet účastníků
49
Počet zahraničních účastníků
—
Typ akce podle státní přísl. účastníků
CST - Celostátní akce