All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Viticulture and enology for maintaining and restoring cultural identity wine regions in Moravia

Public support

  • Provider

    Ministry of Culture

  • Programme

    Programme for the Support of Applied Research and Exp. Development of National and Cultural Identity dor the Years 2016-2022 (in short, "NAKI II")

  • Call for proposals

    NAKI II 1 (SMK02016DG001)

  • Main participants

    Mendelova univerzita v Brně / Zahradnická fakulta

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    17/2016/OVV

Alternative language

  • Project name in Czech

    Vinohradnictví a vinařství pro zachování a obnovu kulturní identity vinařských regionů na Moravě

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je výraznou měrou přispět k zachování národního kulturního dědictví v oblasti vinařské kultury, zmapovat, zachovat a ověřit tradiční vinařské technologie (včetně potřebných mikroorganizmů) provázané s regionálními a lokálními zvyky vinařských komunit. S rozmachem fenoménu terroir ve vinohradnictví a vinařství, respektive ve společnosti obecně, se namísto průmyslové uniformity dostává do popředí zájem o původ, originalitu a autenticitu produktu (což dokládá rostoucí zájem o vína VOC v Česku). Tento proces je logicky doprovázen rozvojem lokální i regionální identity nejen samotných vinohradníků a vinařů, nýbrž celých komunit vinařských obcí. Ukazuje se, že termín terroir není dán jen přírodními a technologickými parametry, ale že zahrnuje i kulturní oblast společensko-hospodářských struktur, institucí a zvyků, jež se v čase měnily. Pojem terroir se tak týká nejen věd přírodních a zemědělských, ale i věd společensko-humanitních. Základním cílem projektu je tedy studovat identitu vinařských regionů v souvislosti s terroir a poskytnout nástroje jeho uchování a rozvíjení. A to jak ve smyslu materiálním (tedy cestou separování typických krajových kvasinek a vytvořením kolekce typických a místních odrůd), tak i v kulturním smyslu (identifikovat historické kořeny terroir a určit jeho místo v tradici vinařských regionů na Moravě, studovat architektonické prvky v krajině s důrazem na kulturní hodnoty území v relaci k zaměření projektu, dokumentovat místní tradice, zvyky a folklór).

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • CEP classification - main branch

    AL - Art, architecture, cultural heritage

  • CEP - secondary branch

    AB - History

  • CEP - another secondary branch

    AC - Archaeology, anthropology, ethnology

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    20103 - Architecture engineering<br>50404 - Anthropology, ethnology<br>60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)<br>60102 - Archaeology<br>60401 - Arts, Art history<br>60402 - Architectural design<br>60403 - Performing arts studies (Musicology, Theater science, Dramaturgy)<br>60404 - Folklore studies<br>60405 - Studies on Film, Radio and Television

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    This excellent project with international importance studied comprehensively historical development of wine-growing regions including ius montium, identified and isolated terroir yeast cells from local sort, evaluated cultural specifics of historical towns with wine-growing history, mapped out historical wine tracks and significantly contributed to research of historical wine-growing technologies. It achieved admirably large amount of major and side results, which received national as well as international acclaim among researchers. Achieved results have high innovation potential and are in most cases immediately usable in praxis in wine-growing as well as in high school and college study programs concerning wine-growing. It significantly contributed to knowledge and presentation of cultural heritage concerned with preservation and restoration of cultural identity of Moravian wine-growing regions.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Mar 1, 2016

  • Realization period - end

    Dec 31, 2020

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Mar 27, 2020

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP21-MK0-DG-U/02:1

  • Data delivery date

    May 20, 2021

Finance

  • Total approved costs

    20,863 thou. CZK

  • Public financial support

    20,739 thou. CZK

  • Other public sources

    124 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK