Viticulture and enology for maintaining and restoring cultural identity wine regions in Moravia
Public support
Provider
Ministry of Culture
Programme
Programme for the Support of Applied Research and Exp. Development of National and Cultural Identity dor the Years 2016-2022 (in short, "NAKI II")
Call for proposals
NAKI II 1 (SMK02016DG001)
Main participants
Mendelova univerzita v Brně / Zahradnická fakulta
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
17/2016/OVV
Alternative language
Project name in Czech
Vinohradnictví a vinařství pro zachování a obnovu kulturní identity vinařských regionů na Moravě
Annotation in Czech
Cílem projektu je výraznou měrou přispět k zachování národního kulturního dědictví v oblasti vinařské kultury, zmapovat, zachovat a ověřit tradiční vinařské technologie (včetně potřebných mikroorganizmů) provázané s regionálními a lokálními zvyky vinařských komunit. S rozmachem fenoménu terroir ve vinohradnictví a vinařství, respektive ve společnosti obecně, se namísto průmyslové uniformity dostává do popředí zájem o původ, originalitu a autenticitu produktu (což dokládá rostoucí zájem o vína VOC v Česku). Tento proces je logicky doprovázen rozvojem lokální i regionální identity nejen samotných vinohradníků a vinařů, nýbrž celých komunit vinařských obcí. Ukazuje se, že termín terroir není dán jen přírodními a technologickými parametry, ale že zahrnuje i kulturní oblast společensko-hospodářských struktur, institucí a zvyků, jež se v čase měnily. Pojem terroir se tak týká nejen věd přírodních a zemědělských, ale i věd společensko-humanitních. Základním cílem projektu je tedy studovat identitu vinařských regionů v souvislosti s terroir a poskytnout nástroje jeho uchování a rozvíjení. A to jak ve smyslu materiálním (tedy cestou separování typických krajových kvasinek a vytvořením kolekce typických a místních odrůd), tak i v kulturním smyslu (identifikovat historické kořeny terroir a určit jeho místo v tradici vinařských regionů na Moravě, studovat architektonické prvky v krajině s důrazem na kulturní hodnoty území v relaci k zaměření projektu, dokumentovat místní tradice, zvyky a folklór).
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
AL - Art, architecture, cultural heritage
CEP - secondary branch
AB - History
CEP - another secondary branch
AC - Archaeology, anthropology, ethnology
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
20103 - Architecture engineering<br>50404 - Anthropology, ethnology<br>60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)<br>60102 - Archaeology<br>60401 - Arts, Art history<br>60402 - Architectural design<br>60403 - Performing arts studies (Musicology, Theater science, Dramaturgy)<br>60404 - Folklore studies<br>60405 - Studies on Film, Radio and Television
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
This excellent project with international importance studied comprehensively historical development of wine-growing regions including ius montium, identified and isolated terroir yeast cells from local sort, evaluated cultural specifics of historical towns with wine-growing history, mapped out historical wine tracks and significantly contributed to research of historical wine-growing technologies. It achieved admirably large amount of major and side results, which received national as well as international acclaim among researchers. Achieved results have high innovation potential and are in most cases immediately usable in praxis in wine-growing as well as in high school and college study programs concerning wine-growing. It significantly contributed to knowledge and presentation of cultural heritage concerned with preservation and restoration of cultural identity of Moravian wine-growing regions.
Solution timeline
Realization period - beginning
Mar 1, 2016
Realization period - end
Dec 31, 2020
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Mar 27, 2020
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP21-MK0-DG-U/02:1
Data delivery date
May 20, 2021
Finance
Total approved costs
20,863 thou. CZK
Public financial support
20,739 thou. CZK
Other public sources
124 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK