Culinary Heritage of the Czech Lands: Memory, Presentation and Education
Public support
Provider
Ministry of Culture
Programme
Programme for the Support of Applied Research and Exp. Development of National and Cultural Identity dor the Years 2016-2022 (in short, "NAKI II")
Call for proposals
NAKI II 2 (SMK02018DG002)
Main participants
Národní zemědělské muzeum, s.p.o.<br>Slezská univerzita v Opavě / Filozoficko-přírodovědecká fakulta<br>University College Prague - Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.<br>Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
67/2018/OVV
Alternative language
Project name in Czech
Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace
Annotation in Czech
Cílem projektu je dokumentace, výzkum, prezentace a edukace hodnot historického regionálního a lokálního kulinárního dědictví českých zemí, odrážejícího prvky národní a kulturní identity, které je v přirozeném prostředí ohroženo zánikem vlivem globalizace a kulturního transferu vyvolaného moderním životním stylem; dále vytvoření předpokladů k identifikaci tradičních regionálních pokrmů a nápojů, jejich uplatnění v současné praxi a uznání na bázi regionálních/národních produktů. S využitím aplikovaného výzkumu bude vytvořena metodika dokumentace kulinárního dědictví v českých zemích a odborné pubikace; připraveno bude spektrum vzdělávacích výstupů s cílem prohloubit znalosti uživatelů a vytvářet pozitivní vztah k místu, regionu a minulosti: specializovaná mapa prezentující na pozadí kulturně historických regionů, etnografických oblastí a administrativně správních celků ČR vybrané aspekty vývoje stravování, nápojové kultury a gastronomie; specializované výstavy s kritickými katalogy; výukové audiovizuální výstupy; konference a odborné workshopy. Prostřednictvím analytického výzkumu a vývoje, experimentálních a výukových workshopů budou: ověřeny možnosti implementace původních receptur a technologie přípravy do současné regionální praxe s cílem jejich uchování jako kulturních hodnot; posílena edukace kulinárního dědictví u studentů, veřejnosti a pracovníků z praxe s cílem vnímání kulinárních tradic, rozvoje národní gastronomie a cestovního ruchu. Pro zajištění cílů bude probíhat interdisciplinárně zaměřená dokumentace kulinárního dědictví historických zemí (Čechy, Morava, Slezsko) a jeho současné prezentace prostřednictvím odborných i profesních aktivit.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
OECD FORD - main branch
60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)
OECD FORD - secondary branch
60401 - Arts, Art history
OECD FORD - another secondary branch
—
CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
AB - History<br>AL - Art, architecture, cultural heritage
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The project has completely fulfilled its objectives and planned outputs. Through the achieved results, the project has successfully confirmed the justification for including our ancestors' meals, beverages, and other elements of gastronomy as part of cultural heritage, highlighting their specific nature straddling tangible and intangible heritage. This achievement has fulfilled the specific goal 2.3 of the NAKI II program.
Solution timeline
Realization period - beginning
Mar 1, 2018
Realization period - end
Dec 31, 2022
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 1, 2022
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP23-MK0-DG-U
Data delivery date
Jun 6, 2023
Finance
Total approved costs
17,403 thou. CZK
Public financial support
17,403 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK