Bioactive packaging
Project goals
The project is focused on the use of protective (antibacterial and antifungal) properties of lactic acid bacteria (LAB) for the production of biologically active packaging. Biologically active protective layer selected strains of LAB or their metaboliteswill be to reduce the risk of foodborne illness caused by bacteria or fungi, and contribute to extend the shelf-life of foods (food shel-life time). The use of bioactive packaging will enhance the competitiveness of food producers, to improve the quality and safety of food packaged in these containers and to reduce economic and social losses due to foodborne illness. Project goal is develop a new type of packaging for different types of food with biologically active protective layer inhibiting undesirable selected microorganisms, that means free of synthetic preservatives and stabilizers. This will create a specialized reviewed publications, the certified methodology for evaluating the effectiveness of the new packaging, will be established the utility model for the composition of protective preparation as part of the print media, then method for the processing of biological particles using polymer chemistry, printing matter for the verification all application equipment and for microbial efficiencytesting, functional model for the formulation of print materials, bioactive packaging film prototype and a patent for industrial production.
Keywords
lactic acid bacteriabacteriocinsmaterial interactionsactive packagingactive film for packaging-material printing
Public support
Provider
Technology Agency of the Czech Republic
Programme
Programme of applied research and experimental development ALFA
Call for proposals
ALFA 3 (STA02013TA03)
Main participants
INVOS, spol. s r. o.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
2013TA03010546
Alternative language
Project name in Czech
Bioaktivní obaly
Annotation in Czech
Projekt je zaměřen na využití protektivních (antibakteriálních a antifungálních) vlastností bakterií mléčného kvašení (BMK) pro výrobu biologicky aktivních obalů. Biologicky aktivní ochranná vrstva vybraných kmenů BMK nebo jejich metabolitů bude jednak snižovat riziko alimentárních onemocnění způsobených bakteriemi, popřípadě plísněmi, a jednak přispěje k prodloužení údržnosti potravin (food shel-life time). Používání bioaktivních obalů přispěje ke zvýšení konkurenceschopnosti výrobců potravin, ke zvýšení kvality a bezpečnosti potravin v těchto obalech zabalených a ke snížení ekonomických a společenských ztrát v důsledku alimentárních onemocnění. Cílem projektu je vyvinout nový typ obalu na různé druhy potravin s biologicky aktivní ochrannou vrstvou inhibující vybrané nežádoucí mikroorganismy, tedy bez příměsí syntetických stabilizátorů a konzervantů. Bude zpracována odborná recenzovaná publikace, vytvořena certifikovaná metodika pro hodnocení účinnosti nového obalu, bude vyhotoven užitný vzor na složení protektivního preparátu jako součást tiskového média, metoda pro zpracování biologických částic postupy obvyklými v polymerní chemii, tisková hmota pro ověření všech aplikačních zařízení a testování mikrobiální účinnosti, funkční vzorek pro formulacitiskové hmoty, prototyp bioaktivní obalové fólie a patent pro průmyslovou výrobu.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
EI - Biotechnology and bionics
CEP - another secondary branch
EE - Microbiology, virology
10606 - Microbiology
10607 - Virology
20801 - Environmental biotechnology
20802 - Bioremediation, diagnostic biotechnologies (DNA chips and biosensing devices) in environmental management
20803 - Environmental biotechnology related ethics
20901 - Industrial biotechnology
20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation
20903 - Bioproducts (products that are manufactured using biological material as feedstock) biomaterials, bioplastics, biofuels, bioderived bulk and fine chemicals, bio-derived novel materials
21101 - Food and beverages
30401 - Health-related biotechnology
30402 - Technologies involving the manipulation of cells, tissues, organs or the whole organism (assisted reproduction)
30403 - Technologies involving identifying the functioning of DNA, proteins and enzymes and how they influence the onset of disease and maintenance of well-being (gene-based diagnostics and therapeutic interventions [pharmacogenomics, gene-based therapeutics])
30404 - Biomaterials (as related to medical implants, devices, sensors)
30405 - Medical biotechnology related ethics
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
40402 - GM technology (crops and livestock), livestock cloning, marker assisted selection, diagnostics (DNA chips and biosensing devices for the early/accurate detection of diseases) biomass feedstock production technologies, biopharming
40403 - Agricultural biotechnology related ethics
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The Opposition Panel concluded that the project objectives were fully met and that the obtained results had a high application potential.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2013
Realization period - end
Dec 31, 2016
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 18, 2016
Data delivery to CEP
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data delivery code
CEP17-TA0-TA-U/02:1
Data delivery date
Jul 26, 2017
Finance
Total approved costs
16,800 thou. CZK
Public financial support
10,900 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
5,900 thou. CZK
Recognised costs
16 800 CZK thou.
Public support
10 900 CZK thou.
0%
Provider
Technology Agency of the Czech Republic
CEP
GM - Food industry
Solution period
01. 01. 2013 - 31. 12. 2016