All
All

What are you looking for?

All
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Centre for Innovative Use and Strengthening of Competitiveness of Czech Brewery Raw Materials and Products

Project goals

The project’s objective is to promote competitiveness and profitability of Czech food industry and related industries. For this purpose, a unique consortium that will join renowned public and private research organizations will be established. All consortium partners have been involved in creating trends in the strategic fields – raw material (barley, hop), brewing, malting, feed industry, food and chemical industries. A multidisciplinary approach in terms of inter-connection of know-how, top technical equipment, and previous experience with application of R&D results guarantees a high application potential. The activities divided into logically linked work packages will generate these key results: A. Products - Products based on biologically active barley, hop and other plant substances with health benefits, - Extruded germinated barley grains, - Enzymatically active malt-based additives for feed mixtures, - Phytohormonal preparation for regulation of barley germination, - Hop preparation for simultaneous moderation of bitterness and colors of beers and beverages, and its manufacturing procedure, - Unfiltered beers with longer shelf life, - Pale lager beer and low-alcohol pale beer with special hop-wort preparation, B. Technologies, utility designs, methodologies - System of hop protection against harmful agents, - Analytical model of a sensor to assess sensorial damage of beers, - Evaluation system of wheat varieties intended for brewing purposes, - Methodology for growing barley for Czech beer under ecological conditions, - Antimicrobial beer filter based on nanomaterials, - Membrane filters to improve filtration capacity of Czech beer, - Multimethodology for contaminants detection, - Reactor for new hop preparation production, - Markers for authenticity confirmation of barley and hop, - Traceability markers of Czech beer, - Equipment for grains processing using low-temperature plasma discharge.

Keywords

healthbarleyhopmaltCzech BeerSaaz hopsbioactive compoundsessencesqualitymicrobial contaminationmycotoxinsauthenticityoriginfoodfood supplementsgushinghydrophobinplasma dischargenanofilter

Public support

  • Provider

    Technology Agency of the Czech Republic

  • Programme

    Competence Centres

  • Call for proposals

    Centra kompetence 2 (STA02014CK)

  • Main participants

    Mendelova univerzita v Brně / Agronomická fakulta

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    ZP3

Alternative language

  • Project name in Czech

    Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je zvýšit konkurenceschopnost a profitabilitu českého potravinářského průmyslu a navazujících odvětví. Za tímto účel vznikne unikátní konsorcium partnerů, složené z renomovaných tuzemských stáních i privátních výzkumných organizací a podniků. Všichni účastníci se významným způsobem podílejí na utváření trendů ve strategických oborech – produkce surovin (ječmen, chmel), pivovarství, sladařství, krmivářství, potravinářství a chemický průmysl. Multidisciplinární propojení know-how a špičkového technického zázemí i předchozí zkušenosti s aplikací výsledků R&D jsou v případě tohoto Centra zárukou vysokého aplikačního potenciálu. Aktivity rozdělené do logicky navazujících balíčků vygenerují v průběhu trvání Centra tyto klíčové výstupy: A. Finální produkty (výrobky) - produkty se zdravotním benefitem na bázi biologicky aktivních látek ječmene, chmele a jiných rostlin, - extrudovaná naklíčená zrna ječmene, - enzymaticky aktivní přídavky do krmných směsí na bázi sladu, - fytohormonální přípravek na regulaci klíčení ječmene, - chmelové preparáty pro současné moderování hořkosti a barvy piva, - nefiltrovaná piva se zvýšenou trvanlivostí, - světlá piva a nízkoalkoholická světlá piva s přídavkem termicky ošetřené směsi chmele a sladiny. B. Technologie, užitné vzory, metodiky - systém ochrany chmele proti škodlivým činitelům, - analytický model pro mobilní sensor detekující stárnutí Českého piva, - systém hodnocení odrůd pšenice pro pivovarské účely, - metodika pěstovaní ječmene pro České pivo v ekologickém režimu, - antimikrobiální filtr piva na bázi nanomateriálů, - membránové filtry pro zlepšení filtrovatelnosti Českého piva, - multimetoda na stanoveni kontaminantů v surovinách, - reaktor pro přípravu nových chmelových preparátů, - markery pro autentifikaci českého ječmene a chmele, - traceabilty surovin a technologií analýzou specifických markerů, - zařízení pro dekontaminaci zrn nízkoteplotním plasmatickým výbojem.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    CB - Analytical chemistry, separation

  • CEP - another secondary branch

    CE - Biochemistry

  • 10406 - Analytical chemistry
    10608 - Biochemistry and molecular biology
    10609 - Biochemical research methods
    21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    The Board of Opponents stated that the project succeeded with excellent results. In addition to the above-standard number of achieved results of the project, a total of 126 students and 10 beginning young scientists were involved in the solution of the project, who continue their scientific activities. The submitted documentation and presentation show an international overlap, which consists in dissemination activities, within various international platforms or in the requested lectures of the researchers. The opposing commission emphasizes the connection of the vast majority of results to the application sphere as particularly worthy of attention. The topics of the project were based on the real requirements of the project's industrial partners. The Opponent Commission recommends the nomination of the project for the TA CR Award in 2021.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2014

  • Realization period - end

    Dec 31, 2019

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Feb 28, 2019

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Data delivery code

    CEP20-TA0-TE-U/08:1

  • Data delivery date

    May 12, 2021

Finance

  • Total approved costs

    155,234 thou. CZK

  • Public financial support

    108,532 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    46,702 thou. CZK

Basic information

Recognised costs

155 234 CZK thou.

Public support

108 532 CZK thou.

69%


Provider

Technology Agency of the Czech Republic

CEP

GM - Food industry

Solution period

01. 01. 2014 - 31. 12. 2019