Centre for Innovative Use and Strengthening of Competitiveness of Czech Brewery Raw Materials and Products
Project goals
The project’s objective is to promote competitiveness and profitability of Czech food industry and related industries. For this purpose, a unique consortium that will join renowned public and private research organizations will be established. All consortium partners have been involved in creating trends in the strategic fields – raw material (barley, hop), brewing, malting, feed industry, food and chemical industries. A multidisciplinary approach in terms of inter-connection of know-how, top technical equipment, and previous experience with application of R&D results guarantees a high application potential. The activities divided into logically linked work packages will generate these key results: A. Products - Products based on biologically active barley, hop and other plant substances with health benefits, - Extruded germinated barley grains, - Enzymatically active malt-based additives for feed mixtures, - Phytohormonal preparation for regulation of barley germination, - Hop preparation for simultaneous moderation of bitterness and colors of beers and beverages, and its manufacturing procedure, - Unfiltered beers with longer shelf life, - Pale lager beer and low-alcohol pale beer with special hop-wort preparation, B. Technologies, utility designs, methodologies - System of hop protection against harmful agents, - Analytical model of a sensor to assess sensorial damage of beers, - Evaluation system of wheat varieties intended for brewing purposes, - Methodology for growing barley for Czech beer under ecological conditions, - Antimicrobial beer filter based on nanomaterials, - Membrane filters to improve filtration capacity of Czech beer, - Multimethodology for contaminants detection, - Reactor for new hop preparation production, - Markers for authenticity confirmation of barley and hop, - Traceability markers of Czech beer, - Equipment for grains processing using low-temperature plasma discharge.
Keywords
healthbarleyhopmaltCzech BeerSaaz hopsbioactive compoundsessencesqualitymicrobial contaminationmycotoxinsauthenticityoriginfoodfood supplementsgushinghydrophobinplasma dischargenanofilter
Public support
Provider
Technology Agency of the Czech Republic
Programme
Competence Centres
Call for proposals
Centra kompetence 2 (STA02014CK)
Main participants
Mendelova univerzita v Brně / Agronomická fakulta
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
ZP3
Alternative language
Project name in Czech
Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků
Annotation in Czech
Cílem projektu je zvýšit konkurenceschopnost a profitabilitu českého potravinářského průmyslu a navazujících odvětví. Za tímto účel vznikne unikátní konsorcium partnerů, složené z renomovaných tuzemských stáních i privátních výzkumných organizací a podniků. Všichni účastníci se významným způsobem podílejí na utváření trendů ve strategických oborech – produkce surovin (ječmen, chmel), pivovarství, sladařství, krmivářství, potravinářství a chemický průmysl. Multidisciplinární propojení know-how a špičkového technického zázemí i předchozí zkušenosti s aplikací výsledků R&D jsou v případě tohoto Centra zárukou vysokého aplikačního potenciálu. Aktivity rozdělené do logicky navazujících balíčků vygenerují v průběhu trvání Centra tyto klíčové výstupy: A. Finální produkty (výrobky) - produkty se zdravotním benefitem na bázi biologicky aktivních látek ječmene, chmele a jiných rostlin, - extrudovaná naklíčená zrna ječmene, - enzymaticky aktivní přídavky do krmných směsí na bázi sladu, - fytohormonální přípravek na regulaci klíčení ječmene, - chmelové preparáty pro současné moderování hořkosti a barvy piva, - nefiltrovaná piva se zvýšenou trvanlivostí, - světlá piva a nízkoalkoholická světlá piva s přídavkem termicky ošetřené směsi chmele a sladiny. B. Technologie, užitné vzory, metodiky - systém ochrany chmele proti škodlivým činitelům, - analytický model pro mobilní sensor detekující stárnutí Českého piva, - systém hodnocení odrůd pšenice pro pivovarské účely, - metodika pěstovaní ječmene pro České pivo v ekologickém režimu, - antimikrobiální filtr piva na bázi nanomateriálů, - membránové filtry pro zlepšení filtrovatelnosti Českého piva, - multimetoda na stanoveni kontaminantů v surovinách, - reaktor pro přípravu nových chmelových preparátů, - markery pro autentifikaci českého ječmene a chmele, - traceabilty surovin a technologií analýzou specifických markerů, - zařízení pro dekontaminaci zrn nízkoteplotním plasmatickým výbojem.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
CB - Analytical chemistry, separation
CEP - another secondary branch
CE - Biochemistry
10406 - Analytical chemistry
10608 - Biochemistry and molecular biology
10609 - Biochemical research methods
21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
The Board of Opponents stated that the project succeeded with excellent results. In addition to the above-standard number of achieved results of the project, a total of 126 students and 10 beginning young scientists were involved in the solution of the project, who continue their scientific activities. The submitted documentation and presentation show an international overlap, which consists in dissemination activities, within various international platforms or in the requested lectures of the researchers. The opposing commission emphasizes the connection of the vast majority of results to the application sphere as particularly worthy of attention. The topics of the project were based on the real requirements of the project's industrial partners. The Opponent Commission recommends the nomination of the project for the TA CR Award in 2021.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2014
Realization period - end
Dec 31, 2019
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 28, 2019
Data delivery to CEP
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data delivery code
CEP20-TA0-TE-U/08:1
Data delivery date
May 12, 2021
Finance
Total approved costs
155,234 thou. CZK
Public financial support
108,532 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
46,702 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
155 234 CZK thou.
Public support
108 532 CZK thou.
69%
Provider
Technology Agency of the Czech Republic
CEP
GM - Food industry
Solution period
01. 01. 2014 - 31. 12. 2019