Molecular-genetic methods for identification of probiotic bacteria with good technologic, hygienic, and health properties
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Using of natural sources (National programme of research)
Call for proposals
Využití přírodních zdrojů 2 (SMZE2005NPV03)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
39642/05-13020
Alternative language
Project name in Czech
Molekulárně-genetické metody pro identifikaci probiotických bakterií lidského původu s vhodnými technologickými a hygienicko-zdravotními vlastnostmi pro výrobu funkčních potravin.
Annotation in Czech
Budou vypracovány postupy přípravy nových médií pro kultivaci bakterií mléčného kvašení a bifidobakterií. Zavedeny nové metody izolace a separace DNA a identifikace průmyslově významných probiotických bakterií. Budou identifikovány a charakterizovány nové izoláty těchto bakterií s vhodnými technologickými vlastnostmi. Bude potvrzena správnost taxonomického zařazení části tuzemského genofondu BMK ve sbírce Laktoflora.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
EB - Genetics and molecular biology
CEP - another secondary branch
EE - Microbiology, virology
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)<br>10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)<br>10605 - Developmental biology<br>10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages<br>30101 - Human genetics
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The project proceeded in accord with the time schedule and methodology, the results have a practical application. New strains of lactobacilli and bifidobacteria with probiotic attributes were obtained. A suitable cultivation media was discovered.
Solution timeline
Realization period - beginning
Dec 1, 2005
Realization period - end
Dec 31, 2009
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 7, 2009
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP10-MZE-1G-U/02:2
Data delivery date
Jun 29, 2011
Finance
Total approved costs
6,153 thou. CZK
Public financial support
6,153 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK