Strategies for chemical safety of heat-processed foodstuffs prepared from potatoes and cereals
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
Health and quality of life
Call for proposals
Zdravý a kvalitní život 1 (SMSM2006002B1)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
1182/2010-31
Alternative language
Project name in Czech
Strategie zajištění chemické bezpečnosti tepelně zpracovaných výrobků z brambor a cereálií
Annotation in Czech
Navrhovaný výzkum se zaměřuje na vysoce aktuální problematiku tzv. technologických či procesních kontaminantů v potravinách. Vznik akrylamidu, potenciálního lidského karcinogenu, v řadě tepelně zpracovaných výrobků z přirozeně obsažených složek použitýchsurovin (zvl. cukry a aminokyselina asparagin) byl prokázán až na začátku tohoto století (Švédsko, 2002). Značné obavy odborné veřejnosti i konzumentů vyvolávají i nové poznatky o tvorbě toxických chlorpropanolů, zvl. kokarcinogenního 3-chlorpropan-1,2-diolu (3-MCPD). Ten vzniká reakcí potravinových lipidů s přirozeně přítomnými chloridy či záměrně přidanou kuchyňskou solí při běžných tepelných operacích. Interdisciplinární výzkum realizovaný ve spolupráci s průmyslovými partnery se zaměří především natradiční české výrobky na bázi brambor a cereálií. Výběr optimální suroviny (nízký obsah prekurzorů) spolu s aplikací inovovaných technologických postupů v procesu výroby vyústí v maximálním možném omezení tvorby zmíněných škodlivin. Teoretické poznatky
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
CB - Analytical chemistry, separation
CEP - another secondary branch
CC - Organic chemistry
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10401 - Organic chemistry<br>10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Results in analytical field are and will be used by Czech agricultural and food inspection authority (see Memorandum about the use of accredited analytical method of acrylamid evaluation in food). Results concerning the best choice of appropriate potatoand cereal varieties and results focused on manufacturing processes are useful in food industry and in producers of these commodities.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jul 1, 2006
Realization period - end
Jun 30, 2011
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 25, 2011
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP12-MSM-2B-U/01:1
Data delivery date
Jul 3, 2012
Finance
Total approved costs
35,824 thou. CZK
Public financial support
32,205 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
3,619 thou. CZK