All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Impact of acrylamide elemination on sensory and chemical properties of products

Public support

  • Provider

    Ministry of Education, Youth and Sports

  • Programme

    KONTAKT

  • Call for proposals

  • Main participants

  • Contest type

    M2 - International cooperation

  • Contract ID

    1484/2009-32

Alternative language

  • Project name in Czech

    Dopad metod eliminace akrylamidu na senzorické a chemické vlastnosti výrobků

  • Annotation in Czech

    Projekt řeší aktuální problematiku eliminace potencionálního karcinogenu akrylamidu z potravin. Akrylamid vzniká během jejich tepelného zpracování z látek přirozeně přítomných v surovinách. Navrhované způsoby jeho redukce mají vliv i na senzorickou jakost finálního výrobku, a tedy na akceptovatelnost spotřebitelem. Předkládaný projekt se zabývá charakterizováním senzorických a chemických změn tepelně zpracovaných výrobků na bázi brambor vyvolaných uplatněním různých způsobů redukce akrylamidu (úprava teplotního režimu zpracování produktu, přídavek antioxidantů nebo enzymatická předúprava asparaginasou). Kvalitativní rozdíly v senzorických vlastnostech tepelně zpracovaných výrobků se sníženým obsahem akrylamidu budou sledované metodou klasické senzorické analýzy, těkavé markery tepelného zpracování výrobků budou stanovené metodou plynové chromatografie ve spojení s průletovým hmotnostním analyzátorem - time-of-flight detektor (GC/MS-TOF). Paralelně se budou stanovovat hladiny akrylamidu metodou plynov

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    CB - Analytical chemistry, separation

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    Collaboration was aimed at sensorial and chemical changes of processed food after use of various mitigation strategies for acrylamide reduction. Asparaginase is effective solution for acrylamide minimization without impact on sensorial quality.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2008

  • Realization period - end

    Dec 31, 2009

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Mar 9, 2009

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP10-MSM-ME-U/01:1

  • Data delivery date

    Jun 30, 2010

Finance

  • Total approved costs

    71 thou. CZK

  • Public financial support

    71 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK