Common study on the control techniques and mechanisms on the mitigation of processing contaminants in thermally processed foods
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
Promoting the mobility of researchers and workers in the framework of international cooperation in R&D
Call for proposals
—
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Contest type
M2 - International cooperation
Contract ID
MSMT-8174/2019-2
Alternative language
Project name in Czech
Společná studie o technikách kontroly a mechanismech pro zmírnění vzniku procesních kontaminantů v tepelně zpracovaných potravinách
Annotation in Czech
Cílem předkládaného projektu je vzájemná výměna znalostí a posílení kompetencí zaměřených na techniky kontroly a mechanismy pro zmírnění vzniku procesních kontaminantů v tepelně zpracovaných potravinách. Projektový tým bude profitovat ze sdílení zkušeností, které povedou ke zvýšení úrovně vědeckého výzkumu v oblasti kontroly kvality a bezpečnosti tepelně zpracovaných potravin na obou pracovištích. V rámci plánovaných aktivit projektu byly identifikovány následující dílčí cíle: Dílčí cíl 1: Sběr dat o výskytu procesních kontaminantů v potenciálně rizikových potravinách Bude proveden monitoring trhu s cílem posoudit zátěž populace vybranými procesními kontaminanty (akrylamidem, furanem, 3-MCPD a jeho estery, glycidyl estery a polycyklickými aromatickými uhlovodíky); data budou poskytnuta dozorových orgánům státní správy. Dílčí cíl 2: Zhodnocení moderních technologií využívaných pro tepelné zpracování potravin na vznik a redukci procesních kontaminantů v různých potravinách Bude optimalizován proces výroby vybraných produktů (např. bramborových a zeleninových lupínků) z pohledu snížení obsahu procesních kontaminantů pomocí vybrané technologie (např. vakuového smažení). Pozornost bude věnována popisu tvorby procesních kontaminantů za různých podmínek, a dále vzniku oxidačních produktů a polymerů při tepelném namáhání olejů využívaných pro přípravu produktů.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
OECD FORD - main branch
10406 - Analytical chemistry
OECD FORD - secondary branch
30308 - Nutrition, Dietetics
OECD FORD - another secondary branch
—
CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
CB - Analytical chemistry, separation<br>FP - Other medical fields
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
This project was being realized in the framework of the MOBILITY Activity that aims primarily on establishing and strenghtening ties with foreign research institutions. The control of particular outputs is not implemented by the evalution committee, but the correctness of allocated finances and the adequacy of their use are checked.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2019
Realization period - end
Dec 31, 2021
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 29, 2020
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP22-MSM-8J-U
Data delivery date
Jun 30, 2022
Finance
Total approved costs
300 thou. CZK
Public financial support
300 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK