All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Common study on the control techniques and mechanisms on the mitigation of processing contaminants in thermally processed foods

Public support

  • Provider

    Ministry of Education, Youth and Sports

  • Programme

    Promoting the mobility of researchers and workers in the framework of international cooperation in R&D

  • Call for proposals

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Contest type

    M2 - International cooperation

  • Contract ID

    MSMT-8174/2019-2

Alternative language

  • Project name in Czech

    Společná studie o technikách kontroly a mechanismech pro zmírnění vzniku procesních kontaminantů v tepelně zpracovaných potravinách

  • Annotation in Czech

    Cílem předkládaného projektu je vzájemná výměna znalostí a posílení kompetencí zaměřených na techniky kontroly a mechanismy pro zmírnění vzniku procesních kontaminantů v tepelně zpracovaných potravinách. Projektový tým bude profitovat ze sdílení zkušeností, které povedou ke zvýšení úrovně vědeckého výzkumu v oblasti kontroly kvality a bezpečnosti tepelně zpracovaných potravin na obou pracovištích. V rámci plánovaných aktivit projektu byly identifikovány následující dílčí cíle: Dílčí cíl 1: Sběr dat o výskytu procesních kontaminantů v potenciálně rizikových potravinách Bude proveden monitoring trhu s cílem posoudit zátěž populace vybranými procesními kontaminanty (akrylamidem, furanem, 3-MCPD a jeho estery, glycidyl estery a polycyklickými aromatickými uhlovodíky); data budou poskytnuta dozorových orgánům státní správy. Dílčí cíl 2: Zhodnocení moderních technologií využívaných pro tepelné zpracování potravin na vznik a redukci procesních kontaminantů v různých potravinách Bude optimalizován proces výroby vybraných produktů (např. bramborových a zeleninových lupínků) z pohledu snížení obsahu procesních kontaminantů pomocí vybrané technologie (např. vakuového smažení). Pozornost bude věnována popisu tvorby procesních kontaminantů za různých podmínek, a dále vzniku oxidačních produktů a polymerů při tepelném namáhání olejů využívaných pro přípravu produktů.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • OECD FORD - main branch

    10406 - Analytical chemistry

  • OECD FORD - secondary branch

    30308 - Nutrition, Dietetics

  • OECD FORD - another secondary branch

  • CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    CB - Analytical chemistry, separation<br>FP - Other medical fields

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    This project was being realized in the framework of the MOBILITY Activity that aims primarily on establishing and strenghtening ties with foreign research institutions. The control of particular outputs is not implemented by the evalution committee, but the correctness of allocated finances and the adequacy of their use are checked.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2019

  • Realization period - end

    Dec 31, 2021

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Apr 29, 2020

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP22-MSM-8J-U

  • Data delivery date

    Jun 30, 2022

Finance

  • Total approved costs

    300 thou. CZK

  • Public financial support

    300 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK