All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Innovative test for asparagine screening in raw materials used for heat treated foods – prevention of acrylamide formation

Public support

  • Provider

    Technology Agency of the Czech Republic

  • Programme

  • Call for proposals

    STA02024TQ030

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    TQ03000738 - Smlouva o poskytnutí podpory

Alternative language

  • Project name in Czech

    Inovativní test pro screening asparaginu surovinách pro výrobu tepelně zpracovaných potracvin - prevence tvorby akrylamidu

  • Annotation in Czech

    Asparagin (ASN) je prekurzorem akrylamidu, pravděpodobného lidského karcinogenu, který může vznikat v tepelně zpracovaných potravinách bohatých na škrob jako jsou pekárenské výrobky. Pro omezení dietární expozice konzumentů akrylamidu stanovila Evropská komise (EK) referenční hodnoty (nařízení 2017/2158), při jejichž překročení by měla být producenty potravin uplatněna zmírňující opatření. Jedním z nich je vyběr suroviny s nízkým obsahem volného ASN. Tento parametr, který se dosud běžně nekontroloval, se nyní stává ukazatelem jakosti suroviny určené k tepelnému zpracování. Cílem projektu je vývoj cenově přístupného enzymového testu pro rychlý screening hladin ASN v potravinářských surovinách bez použití nákladné instrumentální analýzy. Test se uplatní při zajištění bezpečnosti potravin.

Scientific branches

  • R&D category

    VV - Exeperimental development

  • OECD FORD - main branch

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - secondary branch

    10406 - Analytical chemistry

  • OECD FORD - another secondary branch

    10609 - Biochemical research methods

  • CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    CB - Analytical chemistry, separation<br>CE - Biochemistry<br>EB - Genetics and molecular biology<br>GM - Food industry

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2024

  • Realization period - end

    Dec 31, 2025

  • Project status

    Z - Beginning multi-year project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Data delivery code

    CEP24-TA0-TQ-R

  • Data delivery date

    Feb 9, 2024

Finance

  • Total approved costs

    4,318 thou. CZK

  • Public financial support

    3,480 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    839 thou. CZK