All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Isolation and characterisation of natural antioxidant compounds from spelt and buckwheat flours with potential application in functional foods preparation

Public support

  • Provider

    Ministry of Education, Youth and Sports

  • Programme

  • Call for proposals

    FP6-2002-Mobility-12

  • Main participants

  • Contest type

    RP - Co-financing of EC programme

  • Contract ID

    MSMT-2955/2012-36

Alternative language

  • Project name in Czech

    Izolace a charakterizace přírodních antioxidantů ze špaldových a pohankových mouk s potenciálním využitím při přípravě funkčních potravin

  • Annotation in Czech

    1,Pomocí kombinace moderních analytických metod prostudovat antioxidační vlastnosti jednotlivých vybraných kultivarů pšenice špaldy a pohanky 2,Vyselektovat odrůdy uvedených obilovin s nejlepšími antioxidačními vlastnostmi, resp. s nejvyšším zastoupenímpolysacharidů a polyfenolů 3,Izolace polyfenolických resp. polysacharidických látek z extraktů špaldové a pohankové mouky studovaných komodit do rozpouštědel s různou polaritou 4,Komplexní charakterizace izolátů dostupnou experimentální technikou, především EPR, UV-VIS-NIR, HPLC-MS 5,Sledování korelace mezi polaritou použitého rozpouštědla, obsahem některých funkčních skupin (např. feruloyl) a vlastnostmi izolátů, selekce nejúčinnějšího izolátu z hlediska jeho antioxidační aktivity 6,Vytvoření předpokladů pro přípravu modelového pekárenského výrobku s různým přídavkem izolátů s nejvyšším antioxidačním potenciálem a charakterizace relevantních parametrů tohoto produktu.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    CF - Physical chemistry and theoretical chemistry

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10403 - Physical chemistry<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    This project is being realized in the framework of the MOBILITY Activity that aims primarily on establishing and strenghtening ties with foreign research institutions. The control of particular outputs is not implemented by the evalution committee, but the correctness of allocated finances and the adequacy of their use are checked.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2012

  • Realization period - end

    Dec 31, 2013

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Feb 25, 2013

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP14-MSM-7A-U/01:1

  • Data delivery date

    Jun 30, 2014

Finance

  • Total approved costs

    100 thou. CZK

  • Public financial support

    100 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK