Isolation and characterisation of natural antioxidant compounds from spelt and buckwheat flours with potential application in functional foods preparation
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
—
Call for proposals
FP6-2002-Mobility-12
Main participants
—
Contest type
RP - Co-financing of EC programme
Contract ID
MSMT-2955/2012-36
Alternative language
Project name in Czech
Izolace a charakterizace přírodních antioxidantů ze špaldových a pohankových mouk s potenciálním využitím při přípravě funkčních potravin
Annotation in Czech
1,Pomocí kombinace moderních analytických metod prostudovat antioxidační vlastnosti jednotlivých vybraných kultivarů pšenice špaldy a pohanky 2,Vyselektovat odrůdy uvedených obilovin s nejlepšími antioxidačními vlastnostmi, resp. s nejvyšším zastoupenímpolysacharidů a polyfenolů 3,Izolace polyfenolických resp. polysacharidických látek z extraktů špaldové a pohankové mouky studovaných komodit do rozpouštědel s různou polaritou 4,Komplexní charakterizace izolátů dostupnou experimentální technikou, především EPR, UV-VIS-NIR, HPLC-MS 5,Sledování korelace mezi polaritou použitého rozpouštědla, obsahem některých funkčních skupin (např. feruloyl) a vlastnostmi izolátů, selekce nejúčinnějšího izolátu z hlediska jeho antioxidační aktivity 6,Vytvoření předpokladů pro přípravu modelového pekárenského výrobku s různým přídavkem izolátů s nejvyšším antioxidačním potenciálem a charakterizace relevantních parametrů tohoto produktu.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
CF - Physical chemistry and theoretical chemistry
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10403 - Physical chemistry<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
This project is being realized in the framework of the MOBILITY Activity that aims primarily on establishing and strenghtening ties with foreign research institutions. The control of particular outputs is not implemented by the evalution committee, but the correctness of allocated finances and the adequacy of their use are checked.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2012
Realization period - end
Dec 31, 2013
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 25, 2013
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP14-MSM-7A-U/01:1
Data delivery date
Jun 30, 2014
Finance
Total approved costs
100 thou. CZK
Public financial support
100 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK