Novel analytical techniques for food and feed safety assessment
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
—
Call for proposals
—
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Contest type
M2 - International cooperation
Contract ID
MSMT-10040/2015-1
Alternative language
Project name in Czech
Inovativní analytické techniky pro hodnocení bezpečnosti potravin a krmiv
Annotation in Czech
1) Vývoj inovativní multidetekční metody pro stanovení mykotoxinů simultánně s rezidui pesticidů pro vybrané potraviny a potravinové zdroje, které mají specifický význam pro obě kooperující země. Metody musí být vhodné i pro rychlou a komplexní kontrolu potravin pro výživu malých dětí. 2) Získání nových poznatků o transferu mykotoxinů a pesticidů (včetně jejich metabolitů) z kontaminovaného krmiva do mléka hospodářských zvířat. Pomocí nově navržených validovaných analytických metod umožnit hodnocení vlivu zemědělských praktik a produkčních podmínek na finální kontaminaci potravin a okolního prostředí. 3) Vývoj a implementace nové multidetekční metody pro stanovení reziduí pesticidů a dalších kontaminantů ve včelích produktech a v potravním řetězci včel. Získání nových poznatků o hladinách moderních pesticidů, s cílem umožnit hodnocení vlivu subletálních dávek vybraných neuro-aktivních látek v agroekosystémech se zaměřením na včely. 4) Rozšíření teoretických a praktických znalostí a zkušeností mladých vědeckých pracovníků a doktorandů a podpora jejich výzkumných a disertačních prací zaměřených na hodnocení bezpečnosti potravin a potravinových zdrojů za pomoci laboratorních experimentů založených na moderních instrumentálních technikách. 5) Projekt přispěje svými výstupy, vědeckými semináři a workshopy organizovanými v Argentině v r. 2016 ke zkvalitnění postgraduálního studia v obou zemích. Zvláštní pozornost bude věnována šíření výsledků výzkumu formou originálních článků ve vědeckých časopisech. 6) Nové metodiky budou předány úředním kontrolním laboratořím a regulatorním orgánům obou zemí se záměrem zlepšit dosavadní systémy hodnocení rizik v oblasti bezpečnosti potravin v souladu s vysokými mezinárodními standardy kvality.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
CB - Analytical chemistry, separation
CEP - secondary branch
GM - Food industry
CEP - another secondary branch
GF - Diseases, pests, weeds and plant protection
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
This project was being realized in the framework of the MOBILITY Activity that aims primarily on establishing and strenghtening ties with foreign research institutions. The control of particular outputs is not implemented by the evalution committee, but the correctness of allocated finances and the adequacy of their use are checked.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2015
Realization period - end
May 31, 2017
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Mar 2, 2017
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP18-MSM-7A-U/02:1
Data delivery date
Jun 8, 2018
Finance
Total approved costs
318 thou. CZK
Public financial support
318 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK