All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of modern breeding on non-starch saccharides and gluten coeliac reactivity of Czech and Austrian wheat varieties.

Public support

  • Provider

    Ministry of Education, Youth and Sports

  • Programme

  • Call for proposals

    FP6-2002-Mobility-10

  • Main participants

    Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.

  • Contest type

    RP - Co-financing of EC programme

  • Contract ID

    MSMT-502/2016-1

Alternative language

  • Project name in Czech

    Vliv moderního šlechtění pšenice v ČR a Rakousku na obsah neškrobových sacharidů v zrnu a celiakální reaktivitu lepku.

  • Annotation in Czech

    Systematický výzkum změn v obsahu FODMAP a celiakální reaktivitě lepku v průběhu moderního šlechtění by měl odhalit, zda existují změny v nutriční kvalitě u moderních odrůd pšenice, které ospravedlní současnou mediální křížovou výpravu proti lepku a pšenici vůbec. Pokrytí několika dekád kontinuálního šlechtění pšenice pomůže určit vztah mezi nutričně nepříznivými vlastnostmi a technologickými parametry pšenice, což může pomoci při hledání důvodů, proč takové změny nastávají a při identifikaci zlomových okamžiků, kdy ke zhoršení nutričních vlastností došlo. Zahrnutí odrůd ze dvou zemí, jejichž šlechtitelské aktivity probíhaly více než polovinu sledované doby odlišně a odděleně odpoví na otázku, zda mohou být sledované změny nutričních parametrů ovlivněny odlišnou šlechtitelskou strategií. Jednotlivé dílčí cíle zahrnují: Implementaci nových metod pro hodnocení nutriční kvality pšeničného zrna. Získání přehledu o obsahu FODMAP, celiakální reaktivitě lepku a kvalitě zásobních proteinů v různorodém souboru pšenice pěstovaných v obou zemích. Identifikaci významných rozdílů ve sledovaných parametrech mezi moderními odrůdami a starými krajovými odrůdami pšenice ozimé. Dokumentace posunu v obsahu FODMAP a celiakální reaktivitě lepku během šlechtitelského procesu. Dokumentace lokálních vlivu na sledované parametry. Informace o vztahu mezi vybranými parametry technologické kvality a nutriční kvality pšenice

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    GE - Plant cultivation

  • CEP - another secondary branch

    FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages<br>30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)<br>40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    This project was being realized in the framework of the MOBILITY Activity that aims primarily on establishing and strenghtening ties with foreign research institutions. The control of particular outputs is not implemented by the evalution committee, but the correctness of allocated finances and the adequacy of their use are checked.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2016

  • Realization period - end

    Dec 31, 2017

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Feb 22, 2017

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP18-MSM-7A-U/02:1

  • Data delivery date

    Jun 8, 2018

Finance

  • Total approved costs

    142 thou. CZK

  • Public financial support

    142 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK