Influence of modern breeding on non-starch saccharides and gluten coeliac reactivity of Czech and Austrian wheat varieties.
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
—
Call for proposals
FP6-2002-Mobility-10
Main participants
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Contest type
RP - Co-financing of EC programme
Contract ID
MSMT-502/2016-1
Alternative language
Project name in Czech
Vliv moderního šlechtění pšenice v ČR a Rakousku na obsah neškrobových sacharidů v zrnu a celiakální reaktivitu lepku.
Annotation in Czech
Systematický výzkum změn v obsahu FODMAP a celiakální reaktivitě lepku v průběhu moderního šlechtění by měl odhalit, zda existují změny v nutriční kvalitě u moderních odrůd pšenice, které ospravedlní současnou mediální křížovou výpravu proti lepku a pšenici vůbec. Pokrytí několika dekád kontinuálního šlechtění pšenice pomůže určit vztah mezi nutričně nepříznivými vlastnostmi a technologickými parametry pšenice, což může pomoci při hledání důvodů, proč takové změny nastávají a při identifikaci zlomových okamžiků, kdy ke zhoršení nutričních vlastností došlo. Zahrnutí odrůd ze dvou zemí, jejichž šlechtitelské aktivity probíhaly více než polovinu sledované doby odlišně a odděleně odpoví na otázku, zda mohou být sledované změny nutričních parametrů ovlivněny odlišnou šlechtitelskou strategií. Jednotlivé dílčí cíle zahrnují: Implementaci nových metod pro hodnocení nutriční kvality pšeničného zrna. Získání přehledu o obsahu FODMAP, celiakální reaktivitě lepku a kvalitě zásobních proteinů v různorodém souboru pšenice pěstovaných v obou zemích. Identifikaci významných rozdílů ve sledovaných parametrech mezi moderními odrůdami a starými krajovými odrůdami pšenice ozimé. Dokumentace posunu v obsahu FODMAP a celiakální reaktivitě lepku během šlechtitelského procesu. Dokumentace lokálních vlivu na sledované parametry. Informace o vztahu mezi vybranými parametry technologické kvality a nutriční kvality pšenice
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
GE - Plant cultivation
CEP - another secondary branch
FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages<br>30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)<br>40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
This project was being realized in the framework of the MOBILITY Activity that aims primarily on establishing and strenghtening ties with foreign research institutions. The control of particular outputs is not implemented by the evalution committee, but the correctness of allocated finances and the adequacy of their use are checked.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2016
Realization period - end
Dec 31, 2017
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 22, 2017
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP18-MSM-7A-U/02:1
Data delivery date
Jun 8, 2018
Finance
Total approved costs
142 thou. CZK
Public financial support
142 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK