All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Wheat with decreased coeliac reactivity

Public support

  • Provider

    Ministry of Education, Youth and Sports

  • Programme

    Promoting the mobility of researchers and workers in the framework of international cooperation in R&D

  • Call for proposals

  • Main participants

    Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.

  • Contest type

    M2 - International cooperation

  • Contract ID

    8J18AT020

Alternative language

  • Project name in Czech

    Pšenice se sníženou celiakální reaktivitou

  • Annotation in Czech

    Ačkoliv na základě již získaných výsledků z předešlé spolupráce víme, že existují významné rozdíly v celiakální reaktivitě různých pšeničných druhů i mezi odrůdami nejrozšířenějšího hexaploidní pšenice T. aestivum, chybí nám stále popis genetické podstaty těchto rozdílů, který by umožnil popsanou variabilitu využít pro praktické účely šlechtění nových odrůd se sníženou celiakální reaktivitou. Hlavním cílem projektu je tedy prozkoumat genetickou podstatu podmiňující variabilitu v celiakální reaktivitě a získané poznatky využít pro podporu dalších šlechtitelských aktivit. Dílčí cíle vycházející z projektového plánu jsou: • Transfer a implementace potřebných metod pro hodnocení genetické podstaty celiakální reaktivity • Screening variability celiakální reaktivity u pšeničných genotypů obsahujících genom AM a zhodnocení vlivu externích podmínek (vlivu ročníku) na tyto parametry • Identifikace gliadinových proteinů s vysokou a nízkou celiakální reaktivitou a definice vlivu gliadinových alel na celiakální reaktivitu • Ověření možnosti přenosu snížené celiakální reaktivity získané pomocí delece lokusů kódujících zásobní proteiny pomocí tradičních šlechtitelských technik do elitních odrůd • Příprava společného česko-rakouského výzkumného projektu pro některý z programů Interreg či LA granty

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • OECD FORD - main branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

  • OECD FORD - secondary branch

  • OECD FORD - another secondary branch

  • CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    EI - Biotechnology and bionics

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    This project was being realized in the framework of the MOBILITY Activity that aims primarily on establishing and strenghtening ties with foreign research institutions. The control of particular outputs is not implemented by the evalution committee, but the correctness of allocated finances and the adequacy of their use are checked.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2018

  • Realization period - end

    Dec 31, 2019

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Feb 25, 2019

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP20-MSM-8J-U/01:1

  • Data delivery date

    Jun 24, 2020

Finance

  • Total approved costs

    150 thou. CZK

  • Public financial support

    150 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK