All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Wine yeast agents

Public support

  • Provider

    Ministry of Industry and Trade

  • Programme

  • Call for proposals

  • Main participants

    EPS biotechnology, s.r.o.

  • Contest type

    OP - EU Operational Programme

  • Contract ID

    MPO 24897/17/61600

Alternative language

  • Project name in Czech

    Preparáty vinařských kvasinek

  • Annotation in Czech

    Zdůraznit význam tuzemských preparátů vinařských kvasinek a zaplnit mezeru v tržním segmentu vinařských pomůcek a prostředků nabídkou spolehlivých, z hlediska původu garantovaných a technologicky spolehlivých druhů. V této fázi projektu se silně akcentuje důraz na heterogenitu produktů z hlediska geografického a odrůdového. Předobrazem jsou některé alternativy, které se osvědčily v zahraničí (např. preparáty vinařských kvasinek pro Ryzlinky z Heiligenstein, Porýní). Snahou projektu je maximalizovat geografické pokrytí sledující rozložení vinařských oblastí v Česku v souladu s turbulencemi změn očekávaných v legislativním prostředí, současně dodržovat preferenční profily jednotlivých odrůd, které dominují v produkci vinařských hroznů na našem území. U každého vyvinutého preparátu bude důsledně dbáno na existenci aktuální a věcně správné dokumentace, která se druhotně zužitkuje při formulaci marketingových nástrojů a cíleném budování komunikačních kanálů směrem k uživatelům. Právě zmíněná komunikace je vedle produktu srovnatelně zásadní s vlivem na maximalizaci úspěchu.

Scientific branches

  • R&D category

    VV - Exeperimental development

  • CEP classification - main branch

    EI - Biotechnology and bionics

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

    EI - Biotechnology and bionics

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    20801 - Environmental biotechnology<br>20802 - Bioremediation, diagnostic biotechnologies (DNA chips and biosensing devices) in environmental management<br>20803 - Environmental biotechnology related ethics<br>20901 - Industrial biotechnology<br>20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation<br>20903 - Bioproducts (products that are manufactured using biological material as feedstock) biomaterials, bioplastics, biofuels, bioderived bulk and fine chemicals, bio-derived novel materials<br>30401 - Health-related biotechnology<br>30402 - Technologies involving the manipulation of cells, tissues, organs or the whole organism (assisted reproduction)<br>30403 - Technologies involving identifying the functioning of DNA, proteins and enzymes and how they influence the onset of disease and maintenance of well-being (gene-based diagnostics and therapeutic interventions [pharmacogenomics, gene-based therapeutics])<br>30404 - Biomaterials (as related to medical implants, devices, sensors)<br>30405 - Medical biotechnology related ethics<br>40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology<br>40402 - GM technology (crops and livestock), livestock cloning, marker assisted selection, diagnostics (DNA chips and biosensing devices for the early/accurate detection of diseases) biomass feedstock production technologies, biopharming<br>40403 - Agricultural biotechnology related ethics

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The content and activities of the project were aimed at offering solutions in the field of small and medium-sized wine production focused on biological agents, which is locally relevant to the raw material of grapes. Currently, the predominant method of production consists in the elimination of the natural microbial community that enters the must by processing grapes, and subsequent inoculation with imported preparations of dried wine yeasts.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Sep 30, 2015

  • Realization period - end

    Jun 30, 2020

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    May 9, 2017

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP21-MPO-EG-U/01:1

  • Data delivery date

    Jun 9, 2021

Finance

  • Total approved costs

    7,890 thou. CZK

  • Public financial support

    1,227 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    3,592 thou. CZK