All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Technological system for wine yeast selection in national winemaking

Public support

  • Provider

    Ministry of Industry and Trade

  • Programme

  • Call for proposals

  • Main participants

    EPS biotechnology, s.r.o.

  • Contest type

    OP - EU Operational Programme

  • Contract ID

    MPO 76023/17/61600/3583

Alternative language

  • Project name in Czech

    TVINK | Technologická selekce vinařských kvasinek pro tuzemské vinařské technologie

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je zúročit veškerou dosavadní zkušenost v biotechnologiích a využitím vlastní špičkové infrastruktury pro výzkum a vývoj vyvinout technické řešení, které umožní technologické zkoušení nově izolovaných kmenů vinařských kvasinek. Současně s tím na půdorysu projektu vznikne nový soubor kmenů vinařských kvasinek, u nichž bude možné garantovat technologickou spolehlivost a funkčnost. Komplexnost řešení umocní dosažení funkčně ověřené technologie testování vinařských kmenů a v neposlední řadě systém jejich selekce, který by se měl stát pro vinařského technologa užitečný nástrojem v rozhodování o volbě vhodného kmene vinařské kvasinky. Cílem projektu je vyvinout TECHNICKÝ SYSTÉM SELEKCE VINAŘSKÝCH KVASINEK (zařízení), opatřit ho TECHNOLOGIÍ TESTOVÁNÍ VLASTNOSTÍ (ověřená technologie) těchto kvasinek a získaná data a biologický materiál (až deset nových kmenů získaných izolací a selekcí v projektu - funkční vzorky) zúročit v softwarovém řešení analogickém SYSTÉMU SELEKCE (software) vinařských kvasinek pro usnadnění rozhodování o vhodnosti konkrétních kmenů.

Scientific branches

  • R&D category

    VV - Exeperimental development

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    Individual newly isolated strains of yeast can be used for processing the respective varieties, possibly also according to the specific origin (ie from which the vineyards come). Where yeast selection is required during processing, the concurrent goal of achieving specific qualities of the final product requires consistent yeast selection according to the various parameters of the grapes to be processed. Any yeast selection system is therefore beneficial, it will contribute to the quality of the final product and its application on the market.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Apr 17, 2017

  • Realization period - end

    Nov 2, 2020

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Mar 7, 2018

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP21-MPO-EG-U/02:2

  • Data delivery date

    Jun 30, 2021

Finance

  • Total approved costs

    9,361 thou. CZK

  • Public financial support

    0 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    2,814 thou. CZK