Technological system for wine yeast selection in national winemaking
Public support
Provider
Ministry of Industry and Trade
Programme
—
Call for proposals
—
Main participants
EPS biotechnology, s.r.o.
Contest type
OP - EU Operational Programme
Contract ID
MPO 76023/17/61600/3583
Alternative language
Project name in Czech
TVINK | Technologická selekce vinařských kvasinek pro tuzemské vinařské technologie
Annotation in Czech
Cílem projektu je zúročit veškerou dosavadní zkušenost v biotechnologiích a využitím vlastní špičkové infrastruktury pro výzkum a vývoj vyvinout technické řešení, které umožní technologické zkoušení nově izolovaných kmenů vinařských kvasinek. Současně s tím na půdorysu projektu vznikne nový soubor kmenů vinařských kvasinek, u nichž bude možné garantovat technologickou spolehlivost a funkčnost. Komplexnost řešení umocní dosažení funkčně ověřené technologie testování vinařských kmenů a v neposlední řadě systém jejich selekce, který by se měl stát pro vinařského technologa užitečný nástrojem v rozhodování o volbě vhodného kmene vinařské kvasinky. Cílem projektu je vyvinout TECHNICKÝ SYSTÉM SELEKCE VINAŘSKÝCH KVASINEK (zařízení), opatřit ho TECHNOLOGIÍ TESTOVÁNÍ VLASTNOSTÍ (ověřená technologie) těchto kvasinek a získaná data a biologický materiál (až deset nových kmenů získaných izolací a selekcí v projektu - funkční vzorky) zúročit v softwarovém řešení analogickém SYSTÉMU SELEKCE (software) vinařských kvasinek pro usnadnění rozhodování o vhodnosti konkrétních kmenů.
Scientific branches
R&D category
VV - Exeperimental development
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
—
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Individual newly isolated strains of yeast can be used for processing the respective varieties, possibly also according to the specific origin (ie from which the vineyards come). Where yeast selection is required during processing, the concurrent goal of achieving specific qualities of the final product requires consistent yeast selection according to the various parameters of the grapes to be processed. Any yeast selection system is therefore beneficial, it will contribute to the quality of the final product and its application on the market.
Solution timeline
Realization period - beginning
Apr 17, 2017
Realization period - end
Nov 2, 2020
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Mar 7, 2018
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP21-MPO-EG-U/02:2
Data delivery date
Jun 30, 2021
Finance
Total approved costs
9,361 thou. CZK
Public financial support
0 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
2,814 thou. CZK