Research and development of new generation of butter production machines with higher performance and efficient cooling system for use in warm climate zones.
Public support
Provider
Ministry of Industry and Trade
Programme
—
Call for proposals
—
Main participants
B e H o spol. s r. o.
Contest type
OP - EU Operational Programme
Contract ID
MPO 12236/17/61600/821
Alternative language
Project name in Czech
Výzkum a vývoj nové generace zmáselňovačů s vyšším výkonem a účinným chladicím systémem pro využití v teplých klimatických oblastech
Annotation in Czech
Cílem projektu je průmyslový výzkum a experimentální vývoj nové generace zmáselňovače, který bude splňovat výše uvedené požadavky zákazníků Středního východu a Jižní Asie. Výsledkem projektu bude prototyp a užitný vzor. Prototyp nového zmáselňovače bude dosahovat výrobní kapacity až 3000 Kg másla za hodinu a bude vyroben z nerez oceli tř. 316-L. Zmáselňovač bude zkonstruován tak, aby obsahoval všechny požadované technologie. Zejména se jedná o novou konstrukci stloukacího uzlu, novou technologii chlazení másla, oplach másla pitnou vodou, specifický systém dávkování příměsí v tekutém stavu do másla, speciální technologie vakuování másla ve vakuové komoře mezi hnětači a další navazující technologie. Při těchto technologických změnách musí být vytvořena kompletně nová konstrukce zmáselňovače včetně nové kostry s krytováním, odlučovacího válce, stloukacího válce i obou hnětačů.
Scientific branches
R&D category
VV - Exeperimental development
CEP classification - main branch
JR - Other machinery industry
CEP - secondary branch
—
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
20301 - Mechanical engineering
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
All goals of the project were met. e.g.: - Production capacity 1500-3000 kg of butter / hour - verified during tests, the actual capacity was 1400-3100 kg of butter / hour, there was a maximum flow of the cream pump, depending on the results and capabilities of the hammer, the maximum capacity could be higher when using another transport pump cream. - A new type of mechanical seals on the hammer shaft - this goal was met together with the development of a new hammer bearing. Vibration and noise have been reduced. - New technology for direct cooling of butter grain using cooled buttermilk - a plate heat exchanger and a centrifugal pump were used here. - New technology for rinsing butter grain with drinking water. - new technology of dosing admixtures into butter - new dosing points were created in the partitions equipped with non-return valves. - new butter vacuum technology - increased equipment life
Solution timeline
Realization period - beginning
Sep 29, 2015
Realization period - end
Feb 1, 2021
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Mar 2, 2017
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP22-MPO-EG-U
Data delivery date
May 24, 2022
Finance
Total approved costs
25,552 thou. CZK
Public financial support
1,432 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
11,102 thou. CZK