All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Nanofiber applications in food packaging

Public support

  • Provider

    Ministry of Industry and Trade

  • Programme

  • Call for proposals

  • Main participants

    Nano Medical s.r.o.

  • Contest type

    OP - EU Operational Programme

  • Contract ID

    MPO 67880/17/61600/3513

Alternative language

  • Project name in Czech

    Aplikace nanovláken v potravinářských obalech

  • Annotation in Czech

    Předkládaný projekt je zaměřen na výzkum aplikovatelnosti nanovlákenných struktur v obalových materiálech potravin. Prioritním záměrem je vývoj modifikovaných obalových materiálů masných tepelně opracovaných výrobků (uzenin). Modifikace obalových materiálů nanovlákenou strukturou obsahující antimikrobiální látky umožní zvýšit teplotu skladování nebo prodloužit dobu použitelnosti výrobků. V rámci projektu budou také testovány materiály pro aplikace do obalů na pečivo, případně ovoce a zeleninu.

Scientific branches

  • R&D category

    VV - Exeperimental development

  • CEP classification - main branch

    JJ - Other materials

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    20502 - Paper and wood<br>20503 - Textiles; including synthetic dyes, colours, fibres (nanoscale materials to be 2.10; biomaterials to be 2.9)<br>21001 - Nano-materials (production and properties)<br>21002 - Nano-processes (applications on nano-scale); (biomaterials to be 2.9)

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The main goal of the project was the development of modified packaging for heat-treated meat products, or vegetables and fruits and pastries, which will extend the shelf life of food and reduce energy requirements related to ensuring the cooling process of food throughout the production, distribution and consumer refrigeration cycle. The obtained project outputs in the form of a functional sample of packaging material based on chitosan and proven technologies for its production follow each other and are in accordance with the development strategy of the recipient and also the potential commercialization.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Apr 9, 2017

  • Realization period - end

    Nov 9, 2020

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Mar 28, 2018

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP21-MPO-EG-U/02:2

  • Data delivery date

    Jun 30, 2021

Finance

  • Total approved costs

    8,065 thou. CZK

  • Public financial support

    0 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    3,407 thou. CZK