All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Modelling of heat exposition and processing of foods during food chain as a tool of risk assesment for method HACCP

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

  • Call for proposals

  • Main participants

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Contest type

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Modelování tepelných procesů v potravním řetězci jako nástroj odhadu rizika pro metodu HACCP

  • Annotation in Czech

    Předmětem projektu je výzkum a matematické modelování tepelných procesů při zpracování potravin a v logistických řetězcích od výrobce ke konzumentovi s cílem odhadu rizika při zavádění systému HACCP ve výrobě a obchodu s potravinami. K projektu se využívá programových produktů COSTHERM a údajů databanky fyzikálních vlastností potravin BIFVP ke stanovení příslušných tepelných vlastností a dále výpočtových produktů jako HEATSOLV,NAUMANN,FLUENT,příp. COSMOS k řešení vlastních úloh vedení tepla v kusovitýchpotravinách příp. k odhadu součinitelů přestupu tepla z prostředí do potraviny. Po zjištění teplotní historie potraviny se využívá programový databázový produkt FOOD MICROMODEL (LEATHERHEAD FOOD RESEARCH ASSOCIATION) k předpovědi rizika růstu patogenních mikroorganismů v každém místě objemu potraviny. Tak je možno odhadnout míru rizika dané potraviny, aniž je tato vůbec vyrobena a optimalizovat její složení (aktivitu vody a pH) pro dané podmínky teplotní historie apod. Kromě matematického modelování te

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    CI - Industrial chemistry and chemical engineering

  • CEP - another secondary branch

    JC - Computer hardware and software

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    20206 - Computer hardware and architecture<br>20401 - Chemical engineering (plants, products)<br>20402 - Chemical process engineering<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    Vývoj přístroje na sledování tepelných procesů a vytvoření a ověření softwaru pro jejich modelování pro potřeby HACCP.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1996

  • Realization period - end

    Jan 1, 2000

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2001/MZE/MZE1QB/U/N/3:1

  • Data delivery date

Finance

  • Total approved costs

    10,467 thou. CZK

  • Public financial support

    9,967 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK