Modelling of heat exposition and processing of foods during food chain as a tool of risk assesment for method HACCP
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
—
Call for proposals
—
Main participants
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Contest type
—
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Modelování tepelných procesů v potravním řetězci jako nástroj odhadu rizika pro metodu HACCP
Annotation in Czech
Předmětem projektu je výzkum a matematické modelování tepelných procesů při zpracování potravin a v logistických řetězcích od výrobce ke konzumentovi s cílem odhadu rizika při zavádění systému HACCP ve výrobě a obchodu s potravinami. K projektu se využívá programových produktů COSTHERM a údajů databanky fyzikálních vlastností potravin BIFVP ke stanovení příslušných tepelných vlastností a dále výpočtových produktů jako HEATSOLV,NAUMANN,FLUENT,příp. COSMOS k řešení vlastních úloh vedení tepla v kusovitýchpotravinách příp. k odhadu součinitelů přestupu tepla z prostředí do potraviny. Po zjištění teplotní historie potraviny se využívá programový databázový produkt FOOD MICROMODEL (LEATHERHEAD FOOD RESEARCH ASSOCIATION) k předpovědi rizika růstu patogenních mikroorganismů v každém místě objemu potraviny. Tak je možno odhadnout míru rizika dané potraviny, aniž je tato vůbec vyrobena a optimalizovat její složení (aktivitu vody a pH) pro dané podmínky teplotní historie apod. Kromě matematického modelování te
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
CI - Industrial chemistry and chemical engineering
CEP - another secondary branch
JC - Computer hardware and software
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
20206 - Computer hardware and architecture<br>20401 - Chemical engineering (plants, products)<br>20402 - Chemical process engineering<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Vývoj přístroje na sledování tepelných procesů a vytvoření a ověření softwaru pro jejich modelování pro potřeby HACCP.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1996
Realization period - end
Jan 1, 2000
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2001/MZE/MZE1QB/U/N/3:1
Data delivery date
—
Finance
Total approved costs
10,467 thou. CZK
Public financial support
9,967 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK