Hygienic Aspects of Thermal Stability of Food Packings
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
—
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Contest type
—
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Hygienické aspekty tepelné stability potravinář. obalů
Annotation in Czech
Při ohřevu potravin v obalech z plastů nebo potravinářského kartonu stejně jako při tepelném tvarování a svařování těchto obalů dochází k uvolňování složek obalového materiálu, které snadno migrují do balené potraviny a snižují její senzorickou a nutriční hodnotu. Tyto látky, příp. produkty jejich reakci se složkami potravin, mohou ohrozit zdraví konzumenta. Se vzrůstajícím objemem použití uvedených obalů začíná být problematice tepelné stability obalu v zahraničí věnována pozornost. U nás s výjimkou úvdních studií vypracovaných na pracovištích navrhovatelů není tepelná stabilita a rizika z ní vyplývající sledována. Navrhovaný projekt vedle rozšíření teoretických poznatků o vlastnostech obalových materiálů a interakcích obal-potravina umožní zavedení sstematické kontroly obalových materiálů hygienickými orgány. Zároveň přispěje ke snížení potenciálních zdravotních rizik vyplývajících z použití nevhodných obalových materiálů.
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
FM - Hygiene
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages<br>30304 - Public and environmental health
Completed project evaluation
Provider evaluation
—
Project results evaluation
XXX
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1993
Realization period - end
Jan 1, 1995
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/1996/GA0/GA06GA/V/1:1
Data delivery date
—
Finance
Total approved costs
280 thou. CZK
Public financial support
560 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK