All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The interaction of microwaves and food - the possibility for optimisation of ready meal design and product technology.

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

  • Call for proposals

  • Main participants

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Contest type

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Interakce potravin a mikrovln - východisko pro návrh a technologii hotových pokrmů

  • Annotation in Czech

    Mikrovlnný ohřev (MV) hotových jednoporcově balených několikasložkových pokrmů je velmi problematický z hlediska rovnoměrnosti ohřevu. Rozdílná rychlost ohřevu jednotlivých složek pokrmů souvisí s jejich rozdílnými dielektrickými a tepelnými vlastnostmii s jejich různým objemem, polohou v obalu i polohou vzájemnou. Tvar obalu, zmrazení pokrmu i použité zařízení pro ohřev nerovnoměrnost ohřevu dále zhoršují. Předchozí výzkumná práce (vlastní i zahraničních autorů) ukázala na velké problémy s kvalitou nahodile konstruovaných pokrmů po jejich ohřevu v MV zařízeních i na potenciální riziko při nedostatečném prohřátí některé jeho složky, zejména v případě chlazených pokrmů. Současně ukázala na nezbytnost jiného přístupu k vývoji výrobků pro MV ohřev - na nutnost respektovat zákonitosti MV ohřevu a interakci konkretních materiálů a mikrovln, která je specifická vzhledem ke složení materiálu, jeho dielektrickým a tepelným vlastnostem, objemu a geometrii a specifická pro kombinaci více současně ohřívaných ro

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    FM - Hygiene

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages<br>30304 - Public and environmental health

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    Projekt byl věnován studiu mikrovlnného ohřevu potravin, převážně hotových pokrmů. Byl vyvinut matematický model pro simulaci rozložení teplot v daném výrobku a vypracována metodická příručka k vývoji potravinářských produktů, určených pro mv. ohřev.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1996

  • Realization period - end

    Jan 1, 1998

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/1999/MZE/MZE9QA/V/3:5

  • Data delivery date

Finance

  • Total approved costs

    3,178 thou. CZK

  • Public financial support

    3,000 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK