The interaction of microwaves and food - the possibility for optimisation of ready meal design and product technology.
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
—
Call for proposals
—
Main participants
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Contest type
—
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Interakce potravin a mikrovln - východisko pro návrh a technologii hotových pokrmů
Annotation in Czech
Mikrovlnný ohřev (MV) hotových jednoporcově balených několikasložkových pokrmů je velmi problematický z hlediska rovnoměrnosti ohřevu. Rozdílná rychlost ohřevu jednotlivých složek pokrmů souvisí s jejich rozdílnými dielektrickými a tepelnými vlastnostmii s jejich různým objemem, polohou v obalu i polohou vzájemnou. Tvar obalu, zmrazení pokrmu i použité zařízení pro ohřev nerovnoměrnost ohřevu dále zhoršují. Předchozí výzkumná práce (vlastní i zahraničních autorů) ukázala na velké problémy s kvalitou nahodile konstruovaných pokrmů po jejich ohřevu v MV zařízeních i na potenciální riziko při nedostatečném prohřátí některé jeho složky, zejména v případě chlazených pokrmů. Současně ukázala na nezbytnost jiného přístupu k vývoji výrobků pro MV ohřev - na nutnost respektovat zákonitosti MV ohřevu a interakci konkretních materiálů a mikrovln, která je specifická vzhledem ke složení materiálu, jeho dielektrickým a tepelným vlastnostem, objemu a geometrii a specifická pro kombinaci více současně ohřívaných ro
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
FM - Hygiene
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages<br>30304 - Public and environmental health
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
Projekt byl věnován studiu mikrovlnného ohřevu potravin, převážně hotových pokrmů. Byl vyvinut matematický model pro simulaci rozložení teplot v daném výrobku a vypracována metodická příručka k vývoji potravinářských produktů, určených pro mv. ohřev.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1996
Realization period - end
Jan 1, 1998
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/1999/MZE/MZE9QA/V/3:5
Data delivery date
—
Finance
Total approved costs
3,178 thou. CZK
Public financial support
3,000 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK