Glycoalkaloids content (alfa-chaconine and alfa-solanine) in potato tubers and in the most widely distributed potato tuber products.
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
—
Call for proposals
—
Main participants
Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o.
Contest type
—
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Obsah glykoalkaloidů (alfa-chaconinu a alfa-solaninu) v hlízách bramboru (Solanum tuberosum L.) a v nejrozšířenějších výrobcích z nich
Annotation in Czech
Cílem projektu je prověřit stávající povolený sortiment odrůd bramborů na obsah dvou nejvýznamnějších GA (alfa-chaconinu a alfa-solaninu), zjistit zvýšení obsahu GA po mechanickém poranění hlíz v tomto sortimentu, jakož i účinek světla na zvýšení obsahuGA. Obsahy GA změřit v syrových hlízách bez úpravy, po oloupání, vařených ve slupce, bez slupky a v nejrozšířenějších výrobcích (lupínkách, hranolkách, vločkách). Zjistit obsahy těchto dvou GA u vybraných rodičů braných do křížení a obsahy GA u jejich potomstva. Ze světového sortimentu prověřit obsahy GA u odrůd odolávajících požeru mandelinky bramborové, použít je jako rodičovské partnery a zjistit obsahy GA rovněž v potomstvu. Pro zjištění GA bude využita v současné době nejpoužívanější metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Postupováno bude podle upravené metody Kobayashiho et al., (1989) s přihlédnutím ke zkušenostem Kvasničky et al. (1994). V projektu bude navázáno na řešení současné problematiky, týkající se ovlivnění obsahu G
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
—
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
Projekt uvádí údaje o obsahu a zastoupení toxických glykoalkaloidů v bramborách a sleduje vliv kulinárních úprav, mechanického poškození a zpracovatelských technologií s využitím ve šlechtění, skladování a zpracování brambor.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1996
Realization period - end
Jan 1, 2000
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2001/MZE/MZE1QA/U/N/3:2
Data delivery date
—
Finance
Total approved costs
6,949 thou. CZK
Public financial support
4,751 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK