All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Glycoalkaloids content (alfa-chaconine and alfa-solanine) in potato tubers and in the most widely distributed potato tuber products.

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

  • Call for proposals

  • Main participants

    Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o.

  • Contest type

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Obsah glykoalkaloidů (alfa-chaconinu a alfa-solaninu) v hlízách bramboru (Solanum tuberosum L.) a v nejrozšířenějších výrobcích z nich

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je prověřit stávající povolený sortiment odrůd bramborů na obsah dvou nejvýznamnějších GA (alfa-chaconinu a alfa-solaninu), zjistit zvýšení obsahu GA po mechanickém poranění hlíz v tomto sortimentu, jakož i účinek světla na zvýšení obsahuGA. Obsahy GA změřit v syrových hlízách bez úpravy, po oloupání, vařených ve slupce, bez slupky a v nejrozšířenějších výrobcích (lupínkách, hranolkách, vločkách). Zjistit obsahy těchto dvou GA u vybraných rodičů braných do křížení a obsahy GA u jejich potomstva. Ze světového sortimentu prověřit obsahy GA u odrůd odolávajících požeru mandelinky bramborové, použít je jako rodičovské partnery a zjistit obsahy GA rovněž v potomstvu. Pro zjištění GA bude využita v současné době nejpoužívanější metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Postupováno bude podle upravené metody Kobayashiho et al., (1989) s přihlédnutím ke zkušenostem Kvasničky et al. (1994). V projektu bude navázáno na řešení současné problematiky, týkající se ovlivnění obsahu G

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    Projekt uvádí údaje o obsahu a zastoupení toxických glykoalkaloidů v bramborách a sleduje vliv kulinárních úprav, mechanického poškození a zpracovatelských technologií s využitím ve šlechtění, skladování a zpracování brambor.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1996

  • Realization period - end

    Jan 1, 2000

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2001/MZE/MZE1QA/U/N/3:2

  • Data delivery date

Finance

  • Total approved costs

    6,949 thou. CZK

  • Public financial support

    4,751 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK