Antioxidative enzymes as a markers for determination of potato susceptibility to common scab
Public support
Provider
Academy of Sciences of the Czech Republic
Programme
Scheme of targeted research and development support
Call for proposals
SAV0-SS2000
Main participants
Ústav půdní biologie AV ČR
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Využití antioxidativních enzymů jako markeru pro stanovení citlivosti brambor k obecné strupovitosti
Annotation in Czech
Projekt navrhuje využití aktivity antioxidativních enzymů, zejména superoxid dismutázy (SOD), jako markeru pro stanovení citlivosti brambor k obecné strupovitosti. Odrůdy brambor mají různou "kapacitu antioxidativního obranného systému" (KAOS) ve slupcehlíz. Z našich dosavadních výsledků je zřejmé, že KAOS ve slupce hlízy, reprezentovaný aktivitou SOD, je výrazně vyšší u odolných odrůd ve srovnání s citlivými odrůdami. Znalost aktivity antioxidativních enzymů a genotypů brambor v ranném stádiu šlechtitelské selekce umožní výběr těch novošlechtěnců, u nichž by riziko náchylnosti k obecné strupovitosti bylo nejmenší. Využití tohoto markeru povede ke zkrácení šlechtitelského procesu a zvýšení efektivnosti metod selekce aplikací kvalitativně nové metody,založené na buněčných a molekulárních technikách.
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
GE - Plant cultivation
CEP - secondary branch
GF - Diseases, pests, weeds and plant protection
CEP - another secondary branch
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Výstupy projektu představují jednak návrh markerů -antioxidačních enzymů- pro stanovení citlivosti brambor k obecné strupovitosti, jednak metodiky stanovení aktivit těchto enzymů.Mohou sloužit šlechtitelům brambor jako relativně rychlé selektivní metody.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2000
Realization period - end
Jan 1, 2002
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2003/AV0/AV03IB/U/N/2:1
Data delivery date
Jun 25, 2003
Finance
Total approved costs
2,264 thou. CZK
Public financial support
1,397 thou. CZK
Other public sources
867 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK