All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Aseptic filling - the cost, labour and energy saving technology in food production

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

  • Call for proposals

  • Main participants

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Contest type

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Aseptické plnění nástroj k modernizaci, úspoře nákladů a energie při výrobě potravin

  • Annotation in Czech

    Cílem úkolu je vytvoření dalšího článku řetězce aseptického zpracování potravin a zpřístupnění takto ošetřených polotovarů středně velkým a malým odběratelům, snížení nákladů výroby meziproduktů při sezónním zpracování a rozšíření využitelnosti aseptickyošetřených potravin. Projekt navazuje na aseptické zpracování v zařízeních typu AV-63O a Stephan. Tato zařízení pracují v šaržích o velkých hmotnostech a výsledný produkt se uchovává a přepravuje v nerezovém kontejneru obsahujícím většinou celou šarž i.Aby se výrobek zpřístupnil menším odběratelům je potřeba zajistit pro ně aseptické balení hmotnostně odpovídající jejich potřebám. Rozšíření asepticky opracovaných potravin sniží použití chemických konzervačních činidel, zvýší hygienickou úroveň a trvanlivost výrobku, odstraní potřebu sterilace při uchovávání polotovarů. Zavedení aseptického obalu o různém objemu umožní spotřebiteli optimalizovat náklady na manipulaci. Všechny výše uvedené skutečnosti se odrážejí na úspoře energie a vedou tak k cel

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    FM - Hygiene

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages<br>30304 - Public and environmental health

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1996

  • Realization period - end

    Jan 1, 1997

  • Project status

    K - Ending multi-year project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/1997/MZE/MZE7EP/V/9:7

  • Data delivery date

Finance

  • Total approved costs

    3,430 thou. CZK

  • Public financial support

    2,730 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK