Validation of analytical methods for determination of priority food contaminants - implementation of harmonized methods in food control systems
Project goals
The goal of the project is to develop and to validate advanced analytical methods suitable for determination of residues of organic contaminants in food raw materials and final products. The main groups of target analytes are represented by residues of polar (modern) pesticides, polycyclic aromatic hydrocarbons and esters of phthalic acid. As to the analytical techniques, attention will be focused especially on supercritical fluid extraction, solid phase extraction and/or two-dimensional gas chromatography. Economic parameters as well as the available technical basis of users (i.e. control laboratories of Ministry of Agriculture) will be taken into account. The need of harmonisation of the developed procedures with methods that are being used in the countries of European Community is considered as well. Attention should be paid also to evaluation of screening procedures including (very perspective) immunochemical methods. For the purpose of validation according to ISO standards. Interlaboratory stud
Keywords
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
—
Call for proposals
—
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Contest type
—
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Validace vyšetřovacích metod pro sledování prioritních kontaminantů v potravinách a jejich zavedení do zkušebních laboratoří resortu zemědělství
Annotation in Czech
Budou navrženy a ověřeny (validovány) progresivní analytické postupy vhodné pro sledování prioritních organických kontaminantů, zejména reziduí moderních pesticidů, polycyklických aromatických uhlovodíků, esterů ftalové kyseliny aj. v potravinách a zemědělských produktech. Při výběru technik (superkritická fluidní extrakce, extrakce na pevnou fázi apod.) bude přihlédnuto nejenom k ekonomickým ukazatelům a technickým možnostem realizátorů ale též k potřebě harmonizace vyšetřovacích postupů s postupy užívanými v zemích evropského společenství. Cílem je zavést do praxe takové metody, které budou v plném souladu s požadavky (standardy) EU a umožní mezinárodní uznávání výsledků našich zkušebních laboratoří a certifikátů.
Scientific branches
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
Dosažené výsledky byly již v průběhu řešení postupně přejímány do systému kontrolních laboratoří resortu MZe.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1996
Realization period - end
Jan 1, 1998
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/1999/MZE/MZE9QB/V/3:3
Data delivery date
—
Finance
Total approved costs
1,046 thou. CZK
Public financial support
816 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Recognised costs
1 046 CZK thou.
Public support
816 CZK thou.
0%
Provider
Ministry of Agriculture
CEP
GM - Food industry
Solution period
01. 01. 1996 - 01. 01. 1998