All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Prediction of sensory stability of beer by infrared spectroscopy and artificial intelligence

Public support

  • Provider

    Technology Agency of the Czech Republic

  • Programme

  • Call for proposals

    TREND 3 (STA02020FW030)

  • Main participants

    Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    FW03010440 - Smlouva o poskytnutí podpory

Alternative language

  • Project name in Czech

    Predikce senzorické stability piva pomocí infračervené spektroskopie a umělé inteligence

  • Annotation in Czech

    Hlavním cílem projektu je vývoj účinného a univerzálního nástroje pro rychlé hodnocení (predikci) senzorické stability piva pomocí infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací a umělé inteligence prostřednictvím hlubokých neuronových sítí. Dílčím cílem je vytvoření funkční konvoluční neuronové sítě, pomocí samořízeného (self-supervized) přístupu, jež by dokázala efektivně extrahovat složky vstupních dat (FTIR spectrum), a která by posléze sloužila jako základ pro následnou finální neuronovou síť predikující cílovou proměnnou. Tímto dílčím cílem se položí také základ pro využití sítě pro hodnocení dalších parametrů piva, jako je celková koncentrace polyfenolů a hořkost piva, případně do budoucna mnoho dalších.

Scientific branches

  • R&D category

    VV - Exeperimental development

  • OECD FORD - main branch

    10406 - Analytical chemistry

  • OECD FORD - secondary branch

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - another secondary branch

    10201 - Computer sciences, information science, bioinformathics (hardware development to be 2.2, social aspect to be 5.8)

  • CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    AF - Documentation, librarianship, work with information<br>BC - Theory and management systems<br>BD - Information theory<br>CB - Analytical chemistry, separation<br>GM - Food industry<br>IN - Informatics

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2021

  • Realization period - end

    Dec 31, 2024

  • Project status

    K - Ending multi-year project

  • Latest support payment

    Feb 28, 2023

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Data delivery code

    CEP24-TA0-FW-R

  • Data delivery date

    Feb 20, 2024

Finance

  • Total approved costs

    7,995 thou. CZK

  • Public financial support

    2,790 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    5,209 thou. CZK