Prediction of sensory stability of beer by infrared spectroscopy and artificial intelligence
Public support
Provider
Technology Agency of the Czech Republic
Programme
—
Call for proposals
TREND 3 (STA02020FW030)
Main participants
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
FW03010440 - Smlouva o poskytnutí podpory
Alternative language
Project name in Czech
Predikce senzorické stability piva pomocí infračervené spektroskopie a umělé inteligence
Annotation in Czech
Hlavním cílem projektu je vývoj účinného a univerzálního nástroje pro rychlé hodnocení (predikci) senzorické stability piva pomocí infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací a umělé inteligence prostřednictvím hlubokých neuronových sítí. Dílčím cílem je vytvoření funkční konvoluční neuronové sítě, pomocí samořízeného (self-supervized) přístupu, jež by dokázala efektivně extrahovat složky vstupních dat (FTIR spectrum), a která by posléze sloužila jako základ pro následnou finální neuronovou síť predikující cílovou proměnnou. Tímto dílčím cílem se položí také základ pro využití sítě pro hodnocení dalších parametrů piva, jako je celková koncentrace polyfenolů a hořkost piva, případně do budoucna mnoho dalších.
Scientific branches
R&D category
VV - Exeperimental development
OECD FORD - main branch
10406 - Analytical chemistry
OECD FORD - secondary branch
21101 - Food and beverages
OECD FORD - another secondary branch
10201 - Computer sciences, information science, bioinformathics (hardware development to be 2.2, social aspect to be 5.8)
CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
AF - Documentation, librarianship, work with information<br>BC - Theory and management systems<br>BD - Information theory<br>CB - Analytical chemistry, separation<br>GM - Food industry<br>IN - Informatics
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The main objective of the project was to develop an effective and universal tool for rapid assessment (prediction) of the sensory stability of beer using infrared spectroscopy with Fourier transform and artificial intelligence through deep neural networks. The opposing committee agreed that the project objectives and project results were achieved in accordance with the Grant Agreement, therefore it can be stated that the project was successful according to the terms of reference.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2021
Realization period - end
Dec 31, 2024
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 28, 2024
Data delivery to CEP
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data delivery code
CEP25-TA0-FW-U
Data delivery date
Jun 23, 2025
Finance
Total approved costs
8,000 thou. CZK
Public financial support
2,791 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
5,209 thou. CZK