Sensory Research Centre in Prague and Brewhouse for research and development - sustainability and development
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
National Programme for Sustainability I
Call for proposals
Národní program udržitelnosti 2 (SMSM2014LO2)
Main participants
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
MSMT-7778/2014
Alternative language
Project name in Czech
Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj
Annotation in Czech
Stěžejním účelem předkládaného projektu je podpora udržitelnosti Chráněného zeměpisného označení (CHZO) České pivo (Úřední věstník EU C 016/ 23/01/2008 s. 14-22). Projekt je postaven na pěti vzájemně interagujících dílčích cílech. Centrálním cílem je vypracování souboru analyticko-senzorických metod pro formulaci senzorických vlastností Českého piva v kontextu surovin a technologických operací jeho výroby. Podrobné analyticko-senzorické mapy Českého piva a surovin budou vypracovány aplikací zcela nového metodického přístupu pro komplexní charakterizaci organoleptického charakteru potraviny/nápoje, zvaného senzomika. Druhým cílem je výzkum a hodnocení odrůd sladovnického ječmene a chmele z pohledu senzomických profilů piva a predikce organoleptických vlastností piva na základě odrůdových vlastností a půdně klimatické variability surovin. Třetím cílem je výzkum technologických kmenů pivovarských kvasinek a dalších mikroorganizmů z hlediska tvorby žádoucích i nežádoucích senzoricky aktivních látek. Řešení ve čtvrtém cíli je zaměřeno na výzkum v oblasti ekonomického zefektivnění výroby implementací nových technologií či optimalizací výroby ve stávajících technologických celcích nastavením procesních parametrů v mantinelech daných CHZO České pivo, vše při současném komplexním a kritickém pohledu na senzorický charakter finálního výrobku. Pátým cílem je vypracování receptur nových fermentovaných výrobků specificky cílených na různé skupiny konzumentů. Se změnami životního stylu stoupá zájem o výrobky s novými senzorickými vlastnostmi, roste obliba nízkoalkoholických fermentovaných nápojů i potřeba uspokojit konzumenty s určitými typy onemocnění (diabetes, celiakie). Inovace značek v tomto směru představuje problém pro malé a střední podniky.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
CB - Analytical chemistry, separation
CEP - another secondary branch
EE - Microbiology, virology
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10406 - Analytical chemistry<br>10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The main topics of the Project LO1312 “Research Sensory Center in Prague and Research and Development Brewhouse - Sustainability and Development”, solved by the Research Institute of Brewing and Malting was the knowledge support of the phenomenon of Czech beer in the breeders - growers - maltsters - brewers chain, in the areas of energy saving and microbiological control in the production and development of new beer-based beverages. In a number of scientific articles, the developed sophisticated set of methods for sensomic evaluation of beer was described and new Czech malting barley and hop varieties for Czech beer as well as new promising varieties were newly characterized. Important is a new method for the determination of carcinogenic N-nitrosamines and a functional sample of the device for evaluation of photooxidative damage to beer. Patent-protected recipes of beer fermented with a unique strain of wine yeast, gluten-free quinoa beer and special dry-hopped beers were developed.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jul 1, 2014
Realization period - end
Jun 30, 2019
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 4, 2019
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP20-MSM-LO-U/01:1
Data delivery date
Jun 4, 2020
Finance
Total approved costs
20,978 thou. CZK
Public financial support
9,198 thou. CZK
Other public sources
3,625 thou. CZK
Non public and foreign sources
8,155 thou. CZK