All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
LO1312

Sensory Research Centre in Prague and Brewhouse for research and development - sustainability and development

Public support

  • Provider

    Ministry of Education, Youth and Sports

  • Programme

    National Programme for Sustainability I

  • Call for proposals

    Národní program udržitelnosti 2 (SMSM2014LO2)

  • Main participants

    Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    MSMT-7778/2014

Alternative language

  • Project name in Czech

    Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj

  • Annotation in Czech

    Stěžejním účelem předkládaného projektu je podpora udržitelnosti Chráněného zeměpisného označení (CHZO) České pivo (Úřední věstník EU C 016/ 23/01/2008 s. 14-22). Projekt je postaven na pěti vzájemně interagujících dílčích cílech. Centrálním cílem je vypracování souboru analyticko-senzorických metod pro formulaci senzorických vlastností Českého piva v kontextu surovin a technologických operací jeho výroby. Podrobné analyticko-senzorické mapy Českého piva a surovin budou vypracovány aplikací zcela nového metodického přístupu pro komplexní charakterizaci organoleptického charakteru potraviny/nápoje, zvaného senzomika. Druhým cílem je výzkum a hodnocení odrůd sladovnického ječmene a chmele z pohledu senzomických profilů piva a predikce organoleptických vlastností piva na základě odrůdových vlastností a půdně klimatické variability surovin. Třetím cílem je výzkum technologických kmenů pivovarských kvasinek a dalších mikroorganizmů z hlediska tvorby žádoucích i nežádoucích senzoricky aktivních látek. Řešení ve čtvrtém cíli je zaměřeno na výzkum v oblasti ekonomického zefektivnění výroby implementací nových technologií či optimalizací výroby ve stávajících technologických celcích nastavením procesních parametrů v mantinelech daných CHZO České pivo, vše při současném komplexním a kritickém pohledu na senzorický charakter finálního výrobku. Pátým cílem je vypracování receptur nových fermentovaných výrobků specificky cílených na různé skupiny konzumentů. Se změnami životního stylu stoupá zájem o výrobky s novými senzorickými vlastnostmi, roste obliba nízkoalkoholických fermentovaných nápojů i potřeba uspokojit konzumenty s určitými typy onemocnění (diabetes, celiakie). Inovace značek v tomto směru představuje problém pro malé a střední podniky.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    CB - Analytical chemistry, separation

  • CEP - another secondary branch

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10406 - Analytical chemistry<br>10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The main topics of the Project LO1312 “Research Sensory Center in Prague and Research and Development Brewhouse - Sustainability and Development”, solved by the Research Institute of Brewing and Malting was the knowledge support of the phenomenon of Czech beer in the breeders - growers - maltsters - brewers chain, in the areas of energy saving and microbiological control in the production and development of new beer-based beverages. In a number of scientific articles, the developed sophisticated set of methods for sensomic evaluation of beer was described and new Czech malting barley and hop varieties for Czech beer as well as new promising varieties were newly characterized. Important is a new method for the determination of carcinogenic N-nitrosamines and a functional sample of the device for evaluation of photooxidative damage to beer. Patent-protected recipes of beer fermented with a unique strain of wine yeast, gluten-free quinoa beer and special dry-hopped beers were developed.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jul 1, 2014

  • Realization period - end

    Jun 30, 2019

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Feb 4, 2019

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP20-MSM-LO-U/01:1

  • Data delivery date

    Jun 4, 2020

Finance

  • Total approved costs

    20,978 thou. CZK

  • Public financial support

    9,198 thou. CZK

  • Other public sources

    3,625 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    8,155 thou. CZK